EU-ministers eens over nieuw deel Grieks steunpakket

Na maanden onderhandelen is besloten dat Griekenland in de komende tijd in totaal 10,3 miljard euro krijgt.

Ministers van de Eurogroep in Brussel om de steun aan Griekenland te bespreken. Foto Eric Vidal / Reuters

Griekenland krijgt een nieuwe tranch van het vorig jaar afgesproken steunpakket. Het land krijgt in de komende maanden in totaal 10,3 miljard euro, waarvan 7,5 miljard in juni als start. Daar werd de Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van landen met de euro, het in de nacht van dinsdag op woensdag over eens.

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem sprak over “een doorbraak” na 11 uur overleg.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem We achieved a major breakthrough on #Greece which enables us to enter a new phase in the Greek financial assistance programme #eurogroup

De gesprekken over het nieuwe deel financiële steun sleepten al maanden. Grootste struikelblok was dat Griekenland wilde dat een deel van de schulden werd kwijtgescholden, maar de Eurogroep wilde daar niet aan. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wilde schuldenverlichting.

Of het IMF nu akkoord is, wat als erg belangrijk gezien wordt voor het slagen van de hulp aan Griekenland, is nog niet helemaal zeker. Daar moet het bestuur van het IMF nog officieel over beslissen. Afgesproken door de Eurogroep is dat wellicht de rente op de leningen aan Griekenland omlaag gaat en dat de datum voor terugbetalen verder naar achter wordt geschoven, waardoor de schuldenberg wat minder zwaar op Griekenland weegt.

Dit weekend voerde de Griekse regering een aantal hervormingen door die de deur openzette naar de tweede tranche van het steunpakket. De regering verhoogt de belasting, bezuinigt nog meer en richt een speciaal privatiseringsfonds op waarin een groot deel van de staatseigendommen wordt ondergebracht.