Kind kiest voor zoet, vet en voor wat moeder wil

Foto iStock

Het lijkt er vaak niet op, maar kinderen die eten uitkiezen houden echt wel rekening met wat hun moeder goed voor hen vindt. De mening van moeder (of vader) zit niet in hun achterhoofd, maar in hun voorhoofd, in een gebiedje van de prefrontale cortex. En het dit-vindt-moeder-hersengebiedje remt de gretigheid voor zoet, vet en calorierijk en fast food.

Dat zagen onderzoekers uit Kansas City die 25 kinderen van 8 tot 14 jaar met hun hoofd in een MRI-apparaat legden en ze plaatjes met patat, broccoli, marsrepen, snoepjes of appels lieten zien. Ze moesten aangeven hoe graag ze die dingen wilden eten, als ze helemaal zelf mochten kiezen. Een andere vraag was wat hun moeder voor hen zou kiezen om te eten.

Het ging om zestig verschillende voedingsmiddelen, waarvan de kinderen vooraf hadden aangewezen hoe lekker en hoe gezond ze die vinden en wat ze graag of niet graag eten. De statistische verwerking is ingewikkeld, maar wat er uitrolt is goed nieuws voor ouders.

De vaak „ontmoedigende pogingen” die ouders doen om hun kind gezond te laten eten hebben dus zin, is de conclusie van de onderzoekers. Die willen nu onderzoeken op welke leeftijd dat ‘rekening houden met de ouders’ ontstaat. De studie is dinsdag verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.