Elf staten klagen Obama aan om inmenging toiletwet

Zij vinden dat zijn regering zich niet mag bemoeien met statelijke besluitvorming.

In een hotel in Durham, North Carolina wordt geprotesteerd tegen de omstreden toiletwet. Foto Jonathan Drake/Reuters

Elf staten hebben een gerechtelijke aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse president Obama in verband met zijn inmenging rondom de controversiële toiletwet in North Carolina. Obama vaardigde onlangs een bevel uit waarin hij scholen in die staat opdraagt toe te staan dat transgenders de wc-ruimte mogen gebruiken die past bij hun geslacht. In de toiletwet staat echter dat zij het hokje moeten kiezen dat matcht met de sekse die op hun geboortecertificaat staat vermeld.

Twitter avatar GregAbbott_TX Greg Abbott Texas will sue to stop Obama’s transgender directive to schools. Thanks @KenPaxtonTX #tcot #txlege #PJNET https://t.co/O7GjxvolD2

In de aanklacht, ingediend in Wichita Falls in Texas, beschuldigen de staten de regering Obama van het veranderen van de scholen en werkvloeren in “laboratoria voor grootschalige sociale experimenten”. Ze vinden dat de president wetten niet zomaar eigenhandig kan veranderen zonder steun van het Congres van de afzonderlijke staten. Zij willen dat de plicht van tafel verdwijnt om transgenders zelf te laten kiezen naar welke wc ze gaan.

Initiatief bij Texaanse gouverneur

De Texaanse gouverneur Greg Abbott kondigde daarom woensdag aan naar de rechter te stappen. Tien zuidelijke staten voegden zich bij hem: Alabama, Wisconsin, Tennessee, Arizona, Maine, Oklahoma, Louisiana, Utah, Georgia en West Virginia. Negen van deze staten hebben een Republikeinse gouverneur.

Obama lapt volgens de staten “het democratisch proces aan zijn laars” en gaat “hardhandig voorbij aan verstandig beleid dat kinderen en privacyrechten moet beschermen”.

Ministerie van Justitie: wet discriminerend

Onlangs bestempelde het Amerikaanse ministerie van Justitie de toiletwet als “discriminerend”, onder meer omdat het werknemers verboden wordt om juridische stappen te nemen als zij zich op basis van hun gender of seksuele geaardheid gediscrimineerd voelen. North Carolina werd toen opgeroepen de omstreden regelgeving “zo snel mogelijk” in te trekken.

Uit verschillende hoeken kwam veel kritiek op de wetgeving. Zo besloten onder meer Bruce Springsteen en Bryan Adams niet op te treden in Northa Carolina zolang de toiletwet van kracht is. Verschillende bedrijven bevroren hun investeringen in de staat in reactie op de wetgeving.

Wet staat niet op zichzelf

Het besluit van North Carolina om transgenders een toilet te laten bezoeken op basis van de sekse op het geboortecertificaat staat echter niet op zichzelf. Verschillende Amerikaanse staten staan op het punt soortgelijke wetgeving door te voeren. Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk toestond, willen de staten op deze manier ‘religieuze vrijheid’ garanderen.

    • Jorg Leijten