Een drijvend kerkhof op de Egeïsche Zee

Een Turkse ngo heeft een kunstproject bedacht om de vierduizend Syriërs te herdenken die zijn verdronken op weg naar Europa.

Still van site TheSeaCemetery

Op de grafsteen het meest vooraan staat de naam die iedereen zich nog wel herinnert: Alan Kurdi, 2012-2015, het jongetje van drie dat op een Turks strand aanspoelde - en wiens naam ook vaak als Aylan is geschreven. Daarnaast, drijvend in de Egeïsche Zee, een hele rij grafstenen met de namen van enkele van de honderden Syriërs die zijn verdronken bij hun pogingen de Europese Unie te bereiken.

Het Zeekerkhof, zo heet het kunstproject. Het is een initiatief van een Turkse ngo, Support to Life. Die biedt Syrische vluchtelingen in Turkije eten en onderdak. In een filmpje op de site zegt een man:

Ik droomde ervan om naar de zee te kijken. Nu haat ik het.


Het filmpje is ook een eerbetoon aan de naar schatting vierduizend Syriërs die op zee zijn omgekomen sinds eind 2011 het geweld uitbrak in Syrië. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds 2014 ongeveer 8400 mensen van uiteenlopende nationaliteiten verdronken op de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee