Onderwijs

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Nederlandse scholier lui, maar op een goede manier

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker mag zich opmaken voor lastige vragen in de Tweede Kamer. Volgens een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt het Nederlandse klaslokaal het meest onordelijk en het rumoerigst te zijn ter wereld. En zijn, schrijft de Volkskrant, nergens ter wereld de scholieren zo ongedisciplineerd en ongemotiveerd.

En ondanks dat Nederland goed scoort qua niveau van het onderwijs - beter in de natuurwetenschappen en talen dan Europese buren - laat ons land volgens de OESO veel talent onbenut. Want de leerlingen zijn lui. Of dit door de rommelige klaslokalen komt, wil de organisatie niet zeggen. Maar de OESO ziet wel dat Nederlands onderwijs zich vooral richt op de gemiddelde leerling en daardoor zogeheten excellente studenten verwaarloost.

Waar zijn de Nederlandse vlaggen?

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) luidt de noodklok, meldt de Telegraaf. Steeds meer vrachtschepen in de Nederlandse waterwegen varen onder een buitenlandse vlag. Van de achthonderd bedrijven die in de Nederlandse zeevaart werkzaam zijn met een kleine tweeduizend schepen is maar de helft van eigen bodem. Deze discrepantie brengt volgens voormalig verkeersminister en KVNR-voorzitter Tineke Netelenbos een gevaar met zich mee voor de sector:

“Voor het eerst sinds 2005 daalt het aantal vrachtschepen onder Nederlandse vlag. Deze ontwikkeling bedreigt de hele maritieme cluster in ons land. Veel banen vragen nautische kennis. Die komt in gevaar”

Netelenbos pleit voor de oprichting van een Maritieme Autoriteit, schrijft de Telegraaf. Om de Nederlandse zeevaart van eigen bodem te stimuleren en weer concurrerend te maken. Netelenbos:

“Het moet weer aantrekkelijk worden in ons land maritieme activiteiten te vestigen. Die staan nu onder druk en daar profiteren andere landen in en buiten Europa van die wel fors willen investeren in het aantrekken van reders en schepen.”

Freshbed naar de beurs voor lening

Freshbed Company is op zoek naar nieuw kapitaal en doet dat volgens het FD op de NPEX. De Amsterdamse beddenproducent wil op deze beurs voor het midden-en kleinbedrijf vanaf vandaag 1 miljoen ophalen in de vorm van leningen. (Lees hier het persbericht op NPEX)


De bedden van Freshbed zijn naar eigen zeggen revolutionair doordat ze temperatuur reguleren en actief de lucht zuiveren in de slaapkamer. Het Amsterdamse bedrijf richt zich op vijfsterrenhotels. Volgens het FD rekent Freshbed onder andere het Amsterdamse Amstel Hotel en The College Hotel.