Eredivisieclubs doen Twente handreiking om kort geding te voorkomen, club zet door

FC Twente laat de degradatie van de club aankomen op een rechtszaak. De eredivisieclubs deden dinsdagavond een voorstel tot een compromis: als Twente het kort geding tegen de licentiecommissie van de KNVB in zou trekken, mocht het de eredivisietelevisiegelden, enkele miljoenen, volgend seizoen houden. De club weigerde. Eerder dinsdag leek het erop dat de Nederlandse profclubs wél tot een akkoord gingen komen. De eerstedivisieclubs, eerst faliekant tegen de degradatie van FC Twente uit angst voor oneerlijke sportieve concurrentie, gingen toch akkoord met de toetreding van de Twentse club tot de Jupiler League. Dit nadat de KNVB voorstelde volgend seizoen twee clubs direct te laten promoveren. Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen noemt de weigering van FC Twente „slecht voor het voetbal.” Volgens FC Twente zou degradatie een „doodsteek voor de club” betekenen, een faillissement zou dreigen. De club zegt aan alle door de KNVB gestelde verplichtingen voor licentiebehoud te hebben voldaan. Tijdens de vergadering van de eredivisie- en eerstedivisieclubs in Zeist werd besloten dat degradatie wordt toegevoegd aan het licentiereglement als straf. Tot nu toe waren alleen een boete en intrekking van de proflicentie beschikbaar om clubs mee te straffen. De nieuwe regels gaan met ingang van het seizoen 2017/2018 in. (NRC, ANP)