De wereld van Libelle: totaal anders

Uit de wandelgangen Politici bij de Libelle Zomerweek worden aan de tand gevoeld door Ebru Umar. De moeder van Buma heeft een abonnement.

Publiek maandag tijdens de Libelle Zomerweek op het Almeerderstrand.
Publiek maandag tijdens de Libelle Zomerweek op het Almeerderstrand. Foto ANP / Freek van den Bergh

Walk On, Ebru

Bij het dagelijkse Nieuwscafé van de Libelle Zomerweek gaat het natuurlijk om de gasten, de Haagse politici. Maar deze keer, zeggen ook die gasten, is voor iedereen de interviewster minstens zo interessant: Ebru Umar. Ze is nog maar net terug uit Turkije, waar ze was gearresteerd omdat president Erdogan zich beledigd voelde door haar tweets. „Dat ik daar zat, was eigenlijk natuurlijker dan dat zíj er was”, zegt CDA-leider Sybrand Buma, die op maandag als eerste optrad. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie had bij zíjn optreden speciaal gevraagd of het nummer Walk On van U2 kon worden gedraaid: geschreven voor de Birmese Aung San Suu Kyi in de tijd dat ze politiek gevangene was – en volgens Segers een toepasselijk nummer voor Umar. Alleen: Libelle had het nummer niet bij de hand.

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers Mooie gesprekken gehad op @LibelleZomerwk met oa @umarebru en @jesseklaver Over zorg en inzet voor onze samenleving. https://t.co/nvYtlyvhQO

Een tent vol vrouwen

Segers was er voor het eerst en hij vond het geweldig leuk om „in een tent vol met vrouwen” te kunnen vertellen over zijn idealen, zijn voorwaarden om op een dag mee te doen aan een kabinet, over bezuinigingen in de zorg. En over zijn dochters van 12, 16 en 17 jaar oud. Want het is óók de bedoeling dat het publiek de menselijke kant van de politicus beter leert kennen. Buma had voor de zekerheid van tevoren met Umar afgesproken wat hij over zijn kinderen wilde vertellen: dat de een op het vwo zit en de ander technische bestuurskunde studeert.

Veel tijd voor Thieme

Segers moest de aandacht van het publiek niet alleen delen met Umar, maar ook met Jesse Klaver (GroenLinks). Zij traden samen op. Je zou denken dat dat te maken heeft met de omvang van hun fracties. Buma, Emile Roemer (SP), Fleur Agema (PVV) en Khadija Arib (PvdA) krijgen het halve uur in hun eentje, net als minister Lodewijk Asscher op donderdag. Maar Marianne Thieme van de Dierenpartij mag ook alleen. En toch: zo’n kans op aandacht wil geen politicus graag missen. „Het is een totaal andere wereld”, zegt Buma. „En ook weer niet: mijn moeder had altijd al een abonnement op de Libelle en als zij ’m uit heeft, komt hij bij ons terecht.”