De Star Trek-familie

J.J. Abrams De Star Trek-familie komt weer samen en de banden zijn nauw, vertelt producent J.J. Abrams, mede dankzij een gratis kaartje.

In de rij aan Gower Street wordt niet veel gezegd terwijl de liefhebbers van Star Trek wachten op toegang tot studio Paramount. Waarom ze op een kille vrijdagmiddag urenlang op straat staan voor een niet nader omschreven ‘fan event’? De fans – van hippe nerds tot macho’s in maatpak – brengen alleen het Vulcan-saluut uit de Star Trek-serie en -films: de rechterhand omhoog, de vingers in twee paren in een v-teken.

Live long and prosper, betekent dat. Leef lang en bloei. Dat is ook wat producent J.J. Abrams (49) hoopt voor de nieuwe film, Star Trek Beyond, die deze zomer uitkomt. Abrams regisseerde eerder tv-serie Lost, twee Star Trek-films en de superhit van vorig jaar, Star Wars: The Force Awakens.

Hij is de koning van Hollywood en dat is te merken wanneer Abrams binnenkomt in Studio 32, waar de oorspronkelijke Star Trek-reeks werd opgenomen. Het applaus van de honderden fans is uitzinniger dan het welkom voor acteur Chris Pine, die Captain Kirk speelt, en regisseur Justin Lin, die we kennen van de oneindige reeks Fast and Furious-actiefilms.

Abrams is een snel pratende New Yorker. Bril, krullen, guitige bik. Schijnbaar zonder adem te halen kondigt hij van alles aan. Er wordt een einde gemaakt aan de „onnodige” rechtszaak tegen een groep fans die een amateur-Star Trek-film (‘Axonar’) willen maken. Er zijn maar liefst vijftig nieuwe aliens ontworpen voor de nieuwe film. En Beyond gaat op 22 juli in première op stripfestival Comic-Con in San Diego, waarvoor alle aanwezige fans een gratis kaartje krijgen. Gejuich vult de studio.

Later wordt een straat op het Paramount-terrein vernoemd naar acteur Leonard Nimoy, de oorspronkelijke Mr. Spock uit Star Trek. Hij overleed vorig jaar en is nog steeds geliefd in Hollywood, getuige de emotionele ceremonie om de Leonard Nimoy Way te dopen.

Voordat de nieuwe trailer wordt vertoond – een ‘wereldpremière!’ – zegt Abrams dat de kring van fans, acteurs en crew „één grote familie” is. Dáárom stonden ze braaf buiten te wachten: om de familie te zien.