De meeste escape rooms per vierkante meter

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een bedrijf dat escape rooms bedenkt

Bedrijf: Sherlocked

Oprichters: Victor van Doorn (28), Tristan Hupe (29), Micah Kessel (28) en Pim Schachtschabel (28)

Medewerkers: 25

Drie jaar geleden bestond het nog niet, maar inmiddels zijn er al meer dan 300 van te spelen in Nederland: escape rooms. Een spel waarbij je met je vrienden in een mysterieuze ruimte wordt geleid en een uur de tijd krijgt om door middel van puzzels en uitdagingen uit die ruimte te ontsnappen. Een van de eerste start-ups die begon met het aanbieden van escape rooms is Sherlocked. Deze week lanceren ze twee nieuwe spellen.

Wat is het?

Een start-up die spellen organiseert. Ze hebben sinds eind 2014 een escape room in Amsterdam: The Architect, één van de eerste in Nederland. Inmiddels heeft ons land de meeste escape rooms per vierkante meter ter wereld.

Voor wie is het?

Dit is typisch voor bedrijfsuitjes, groepen vrienden en toeristen.

Wat bieden ze aan?

Behalve hun oorspronkelijke spel hebben ze sinds deze week twee nieuwe spellen, waaronder ‘The Port Game’: een outdoor game in samenwerking met het Amsterdamse Havenbedrijf voor 42 mensen tegelijk, waarin zeven teams uitdagingen uitvoeren in een race om de beste score.

Wat is het verdienmodel?

Kaartverkoop: mensen betalen gemiddeld 25 euro per persoon om een spel te spelen.

Hoeveel mensen maken er gebruik van?

Meer dan 20.000 mensen hebben hun eerste spel al gespeeld.

Wie zijn de concurrenten?

Clubs, bioscopen, en eigenlijk alle andere dingen die je met vrienden of collega’s kunt doen. Omdat een game maar één keer te spelen is (daarna weet je immers al de antwoorden), zien escape rooms elkaar niet als concurrentie, maar juist als versterking: elke spel brengt nieuwe potentiële klanten.