‘De liefde voor vliegen was altijd gebleven’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Tamas Nagy (41) deed het gewoon. Hij was hoofddanser bij het Nationaal Ballet, maar als klassiek danser ben je al jong te oud. Nu is hij piloot.

Hoogtepunt: „Als ik het loodzware vliegtuig van de grond krijg en uren later weer veilig laat landen. Het voelt fantastisch controle te hebben over zoveel natuurkrachten.”

Dieptepunt: „Tijdens sommige vluchten moet ik als piloot uren stil zitten, dat valt me best zwaar.”

Mee met de flying doctors

„Mijn vader was dokter in een helikopter en af en toe mocht ik als kleine jongen met hem mee. Vliegen vond ik magisch en ik droomde ervan later piloot te worden. Maar ik wist ook meteen dat het geen reële optie was: in het communistische Hongarije waar ik opgroeide kon je alleen piloot worden via het leger.”

Nationaal Ballet

„Ballet deed ik als hobby, zoals veel jongens in Hongarije destijds. De juf vond dat ik er gevoel voor had en zo kwam ik op de dansacademie terecht. Ik genoot er van meer dan acht uur per dag te bewegen, om vrouwelijke dansers de lucht in te tillen, en mijn lichaam te perfectioneren. Ik won competities en op mijn achttiende was ik al hoofddanser, vanaf 1999 bij het Nederlandse Nationaal Ballet.”

Aftakeling van het lichaam

„Van de eindigheid van een danscarrière ben ik me altijd bewust geweest. Terwijl je geest zich steeds verder ontwikkelt voel je je lichaam achteruit gaan als je de dertig nadert. Ik kon nog een tijdje bogen op ervaring maar opwarmen duurde steeds langer, en blessures volgden elkaar op. Toen ik besloot te stoppen keek ik tevreden terug: ik had als balletdanser alles bereikt wat ik wilde.”

Nieuw terrein

„Even overwoog ik een andere functie in de balletwereld, maar ik geloof dat het weldadig is voor een mens een nieuw terrein te verkennen. Piloot was een logische keuze. De liefde voor vliegen was altijd gebleven, ik ging vaak naar vliegshows en had bij wijze van hobby al wat vliegbrevetten behaald.”

Verantwoordelijk voor mensenlevens

„Het lijkt misschien een grote overstap, maar ik zie ook veel overeenkomsten tussen danser en piloot. Beide beroepen vergen harde en jarenlange training om het je eigen te maken en resultaat te bereiken. Ja, als piloot ben je verantwoordelijk voor het leven van passagiers, maar vergeet niet dat ik als danser ook een leven kon ruïneren wanneer ik een ballerina uit mijn handen zou laten vallen.”

    • Adinda
    • Akkermans