Bouwt China een haven, dan doet India dat ook

India trekt 450 miljoen euro uit voor de bouw van een haven in Iran. Het is enig weerwerk tegen de opmars van de Chinezen in de regio.

Havenrivaliteit

In een van de warmste uithoeken van de wereld speelt zich een nieuw hoofdstuk af in het geopolitieke spel tussen de twee snel groeiende reuzen van Azië: China en India. Op nog geen honderd kilometer van de Pakistaanse plaats Gwadar, waar met rijkelijke Chinese hulp een strategisch gelegen havenstad aan de Indische Oceaan uit de woestijngrond is gestampt, zal binnenkort aan de Iraanse kant van de grens het havenstadje Chabahar fors worden uitgebreid. Met dank aan India, rivaal van zowel China als Pakistan.

De Indiase premier Narendra Modi beklonk maandag een deal hierover met zijn gastheer, de Iraanse president Hassan Rohani en de eveneens opgetrommelde Afghaanse president Ashraf Ghani.

Als alles volgens plan gaat, wordt de havenstad bovendien via een spoorweg verbonden met de Iraans-Afghaanse grens, zodat de weg niet alleen openligt voor de export van Indiase goederen naar Iran maar ook naar Afghanistan. Duidelijk in zijn nopjes voorspelde de Indiase premier Modi dat dit akkoord „de geschiedenis van de regio kan veranderen”.

Zo biedt India enig weerwerk tegen de ogenschijnlijk onstuitbare opmars van China, dat zich het afgelopen decennium verscheidene steunpunten langs de Indische Oceaan heeft verworven. Niet alleen in Pakistan maar ook in Sri Lanka, Bangladesh en de Maldiven.

Vooralsnog gaat het om economische steunpunten in de vorm van havenfaciliteiten, maar de vrees in New Delhi (en in Washington) is dat China er op den duur ook militaire bases zou kunnen krijgen.

Jarenlange onderhandelingen

Over het project in Chabahar onderhandelen India en Iran al sinds 2003, nadat de Indiërs ook hadden geholpen bij de constructie van de eerste haven in de jaren negentig. Nu steekt India opnieuw een bedrag van 450 miljoen euro in uitbreiding van de haven. Bovendien stellen de Indiërs investeringen ter waarde van miljarden euro’s in een speciale economische zone bij Chabahar in het vooruitzicht.

China was guller. Het verraste India en andere buurlanden vorig jaar op onaangename wijze door investeringen van 43 miljard euro aan te kondigen in de kwakkelende Pakistaanse economie: in de energiesector en infrastructuur, onder meer in de haven Gwadar.

Een aanzienlijk deel van dat geld was bestemd voor de uitbreiding van Gwadar in de roerige provincie Baluchistan, waar de Talibaan actief zijn en buitenlanders in grote delen gevaar lopen om te worden ontvoerd.

Ook al liggen de Chinezen voor, het driehoeksakkoord tussen India, Iran en Afghanistan zal in Islamabad en Beijing met zorg zijn begroet.