Bergen van lichaam klimmer Eric Arnold duurt langer

Vanwege hevige sneeuwval en harde wind, is het niet mogelijk om een helikopter te laten landen.

Foto Tashi Sherpa / AP

Vanwege hevige sneeuwval en harde wind is het lichaam van de overleden Rotterdamse bergbeklimmer Eric Arnold (35) nog niet van de Mount Everest gehaald. Ook het lichaam van de Australische Maria Strydom (34), die zaterdag overleed op de flanken van de Mount Everest, is nog niet geborgen, zo meldt persbureau AP.

Vrijdag overleed Arnold op 7.900 meter hoogte, nadat het hem na vier pogingen eindelijk gelukt was de top van de Mount Everest te bereiken.

De afgelopen dagen is zijn lichaam door sherpa’s naar beneden gedragen tot aan kamp twee op 6.400 meter hoogte. Vanuit daar zou woensdag een helikopter hem naar het Teacher Hospital in Kathmandu voor onderzoek brengen. Als zijn lichaam onderzocht is, wordt het overgebracht naar Nederland.

Waaraan Arnold overleed is niet zeker. Mogelijk was het hoogteziekte: boven de 5.000 meter raakt het menselijk lichaam in een soort “shutdown-modus”, zei Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging eerder tegen NRC. Er kan fatale oedeemvorming plaatsvinden in hersenen of longen. “Maar het blijft gissen. De analyse van een Nepalees die bij hem in kamp 4 was, is ‘totale uitputting’.”

Overlijdensgevallen

Het lichaam van de Australische Strydom bevindt zich momenteel nog in kamp drie op 7.200 meter hoogte. Ook daar is het niet mogelijk om een helikopter te laten landen, volgens de organisatie die de Mount Everest-expedities leidt. Door de slechte weersomstandigheden is de zoektocht naar twee vermisten op de flanken van de Mount Everest ook gestaakt.

De overlijdensgevallen van Strydom en Arnold zijn de eersten dit jaar op de Everest. Sinds de hoogste berg ter wereld beklommen wordt, zijn er in totaal al meer dan 250 mensen op de flanken gestorven. Een zware aardbeving vorig jaar werd 22 mensen fataal. Een lawine in 2014 doodde zestien sherpa´s.

Op de berg zijn nu nog zo’n dertig klimmers aanwezig die ziek zijn of bevriezingsverschijnselen hebben. Dit jaar hebben al vierhonderd mensen de top van de berg bereikt.