Belgische politie pakt terrorismeverdachten op

Vier mensen worden verdacht van deelname aan een terroristische groepering.

Een Belgische agent in Brussel. REUTERS / Francois Lenoir

Belgische opsporingsdiensten hebben woensdag acht huiszoekingen gedaan in verband met onderzoek naar terrorisme. Vier mensen werden opgepakt, waarvan twee inmiddels zijn vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische groepering.

Volgens het Belgische parket zouden ze hebben gepoogd jihadisten te rekruteren. Volgens het parket wilden “enkelen” zelf ook naar conflictgebieden reizen, zoals Syrië of Libië, om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Het parket vermoedt dat er plannen waren voor een aanslag “ergens in België”. De invallen waren op adressen in onder andere Antwerpen, Borgerhout en Ternat.

Bij de acties werden geen wapens of explosieven gevonden. Ook lijkt er vooralsnog geen verband met de aanslagen op 22 maart op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel.

Lees ook: Wie haalt België uit de knoop?

In de periode voor en na de aanslagen in Brussel zijn er regelmatig huiszoekingen in België. Door het terreur op 22 maart kwamen 32 mensen en de drie daders om het leven. De daders waren teruggekeerde Syriëgangers, die handelden namens IS. Een minister sneuvelde toen bleek dat zij al voor de aanslagen op de hoogte was van een vernietigend rapport over de slechte veiligheid op vliegveld Zaventem.