België: principeakkoord stakende cipiers en overheid

De cipiers klagen over de arbeidsomstandigheden en staken al meer dan een maand.

De werkplaats van de 'Nieuwe Wandeling'; de gevangenis van Gent.

Er lijkt een einde in zicht van de crisis die het Belgische gevangeniswezen al weken in zijn greep houdt. De vakbonden hebben een principeakkoord gesloten met minister van Justitie Koen Geens, dat de arbeidsomstandigheden van cipiers moet verbeteren, melden Belgische media.

Cipiers staken al weken in Belgische gevangenissen. Ze protesteren tegen de te hoge werkdruk en voorgenomen extra bezuinigingen. Over hoe het akkoord deze problemen oplost, hebben de vakbonden nog geen mededelingen gedaan. Volgens De Standaard zullen er onder meer 480 extra cipiers worden aangenomen. Tot maandag, als de plannen aan de vakbondsachterban zijn voorgelegd, duren de stakingen in ieder geval voort.

In eerste instantie werden politieagenten ingezet om de stakers te vervangen, maar toen die daar genoeg van kregen, zette België het leger in. Vorige week vielen boze cipiers het ministerie van Justitie binnen. Naast personeel kwamen ook meerdere malen gedetineerden in opstand tegen de slechte leefomstandigheden.

Lees ook over de omstandigheden in Belgische gevangenissen: Poepen op een emmer naast de ratten

Merksplas

Er zitten veel te veel gevangenen op één cel, vinden de gedetineerden, voor psychiatrische patiënten is niet genoeg aandacht en de gebouwen zijn hopeloos verouderd. In Merksplas, nabij de Nederlandse grens, bezetten gevangenen de binnenplaats, gooiden ruiten in en staken cellen in de fik.

Onze correspondent Tijn Sadée schreef over de Belgische gevangenisomstandigheden:

“Bij ruimtegebrek wordt er gewoon een extra matras op de grond gegooid, naast de poepemmer in de hoek,” zegt de Nederlandse Maaike Beckmann, criminoloog aan de Vrije Universiteit Brussel. Al vier jaar komt ze voor onderzoek in Belgische gevangenissen. “Hier heerst een ouderwetse, hiërarchische cultuur van wij, de bewakers, versus zij, de gevangenen.”

Lees ook een opiniestuk over de Belgische cellen: Bedenk wat het met gevangenen doet als zij hun behoefte op een emmer doen