Franse inval bij Google vanwege verdenking fraude

Een grote politiemacht viel dinsdag binnen bij het Franse kantoor van de internetreus. Volgens justitie moet Google veel meer belasting betalen.

Het belastingconflict tussen internetgigant Google en de Franse overheid loopt hoog op. Dinsdagochtend in alle vroegte vielen honderd Franse agenten binnen bij het kantoor van Google aan de Rue des Londres in Parijs.

Ze zochten bewijs voor de verdenking dat Google onterecht zijn Franse winst doorsluist naar Ierland. Daar staat Googles Europese hoofdkantoor en daar hoeft het bedrijf maar 12,5 procent belasting te betalen; in Frankrijk is dat ruim 33 procent.

Google zegt dat het Parijse kantoor geen volwaardige vestiging is, zelfs al werken er 700 mensen. Het bedrijf rapporteerde in 2014 een omzet van slechts 216 miljoen euro in Frankrijk, terwijl de daadwerkelijke inkomsten uit advertenties volgens schattingen 1,7 miljard euro bedroegen.

De Franse belastingdienst denkt dat Google wel een permanente, volwaardige onderneming in Frankrijk heeft en hoopt met de huiszoeking daarvoor het bewijs te vinden. Google zou Frankrijk in totaal 1,6 miljard euro aan belasting schuldig zijn.

Google maakt deel uit van de Alphabet-holding en verdient het grootste deel van zijn 75 miljard dollar jaaromzet (66 miljard euro) aan advertenties die het op maat maakt met behulp van gebruikersdata.

Google stelt dat het zich keurig aan de regels houdt. Net als andere Amerikaanse bedrijven merkt Google dat Europa de belastingontwijking beu is.

In het Verenigd Koninkrijk schikte Google eerder al een vergelijkbaar belastingconflict met de staat door 130 miljoen pond te betalen voor een periode van tien jaar waarin Google amper iets afdroeg. Ter vergelijking: 10 procent van alle Google-inkomsten komen uit het Verenigd Koninkrijk.

Naast Ierland en Luxemburg staat ook Nederland bekend om zijn extreem gunstige belastingtarieven voor grote buitenlandse bedrijven. Onder meer de Amerikaanse koffieketen Starbucks zou volgens de EU 20 tot 30 miljoen aan onterechte belastingvoordelen ontvangen hebben.