Bataclanoverlevende boos op frontman Eagles of Death Metal

Zanger Jesse Hughes doet omstreden uitspraken over moslims. Je hebt het verkeerd, schrijft Ismael El Iraki in een brief.

Jesse Hughes treedt met zijn Eagles op in Brussel in februari dit jaar. AFP / Jonas Roosens

Ismael El Iraki stond vooraan tijdens de beruchte novemberavond in de Parijse concertzaal Bataclan, toen de terroristen met kalasjnikovs het vuur op het publiek openden. El Iraki wist te vluchten, 89 mede-concertgangers kwamen om.

Ook de bandleden van de Eagles of Death Metal hadden zich in veiligheid weten te brengen. Zanger Jesse Hughes heeft sinds de aanslag een aantal opmerkelijke uitspraken gedaan, waarbij zijn statements in een recent interview met een rechtse website Taki Mag de kroon spanden. In het interview suggereert Hughes dat de beveiliging op de hoogte was en Arabische mensen waarschuwde. Daarnaast noemde hij de islam een ideologie. Politieke correctheid maakt ons kwetsbaar, zegt de zanger.

‘Rock-’n-roll gaat over liefde’

Voor Bataclanoverlevende El Iraki was dit reden om van zich te laten horen. Door de uitspraken “bloedt zijn hart”, schrijft hij in een brief op Facebook. Die hartenkreet werd internationaal opgepakt, en verscheen integraal op de website van The Guardian. “Ik hou van je muziek en je concerten zijn zulke wilde shows. Ik had nooit gedacht dat je iemand zou worden die angst zou verspreiden”, aldus El Ariki. “Je domheid is fucking gevaarlijk”.

Als dit beveiligersverhaal zou kloppen, waarom was hij met zijn Arabische uiterlijk dan niet gewaarschuwd, betoogt hij. Hij refereert ook aan de 35-jarige Didi, een moslim die in de anonimiteit wil blijven, maar door veel overlevenden wordt bestempeld als held tijdens de aanslagen.

“Weet je wat hij deed, deze Arabische man, deze moslim? Hij opende een deur aan de linkerkant en liet een groep mensen naar buiten. En toen, terwijl hij in veiligheid buiten stond, ging hij TERUG NAAR BINNEN om meer mensen te redden. Hij wist op de bovenverdieping een deur te openen en daar mensen naar buiten te laten. Deze man is niet zoals jij of ik. Hij is een fucking held.”

Ook moslims en Arabieren lopen de kans om op zo’n random manier te sterven, net als jij, zegt El Iraki. “Jij zegt dat de islam het probleem is. (…) Denk niet dat jij de enige bent die tegenover deze vreselijke fundamentalisten staat”. Hij spreekt de hoop uit dat Hughes nog verandert. “Rock-’n-roll gaat over liefde, man.”

Na het interview van Hughes besloten twee Franse festivals - Rock En Seine en Cabaret Vert - de band van het programma te schrappen. Lowlands heeft laten weten dat het Eaglesconcert gewoon doorgaat.

Kort na de aanslagen gaf Hughes een interview aan Vice over de gebeurtenissen: