Theatergezelschap A’dam wil wijksafari in Molenbeek

Zina wil bezoekers meenemen op ‘WijkSafari’ door de Brusselse probleemwijk Molenbeek. „De meeste inwoners hebben niets met terreur te maken”.

Markt in Molenbeek. Foto AFP / NICOLAS MAETERLINCK

Het Amsterdamse theatergezelschap Zina heeft vergevorderde plannen voor een zogeheten WijkSafari in de Brusselse probleemwijk Molenbeek. Het theaterproject heeft als doel toeschouwers kennis te laten maken met een wijk die veel meer is dan een broeinest van terreur, zoals Molenbeek sinds de aanslagen in Brussel en Parijs vooral bekendstaat.

Het succesvolle theaterconcept WijkSafari bestaat sinds 2012, toen Zina en FemaleEconomy van Adelheid Roosen bezoekers meenamen op een artistieke tour door de Amsterdamse deelgemeente Slotermeer. De WijkSafari Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost was vorig jaar zo succesvol dat die dit jaar opnieuw wordt gehouden. ‘Een magische ervaring’, schreef NRC, en bekroonde het project met vijf ballen. De theatrale safari kende eerder al een editie over de grens, in Mexico-City.

Zina en Roosen zijn in gesprek met het Brusselse Kaaitheater en de Nederlandse ambassade in Brussel over de organisatie van de ‘safari’ in Molenbeek. De kennis en de contacten zijn er: in 2015 maakte Zina in de wijk al de ‘Beauty Verhalen Salon’: een audio-installatie waarbij vrouwen uit de buurt werden geïnterviewd over hun leven terwijl ze een schoonheidsbehandeling kregen.

Het doel van de WijkSafari Molenbeek, is volgens Myriam Sahraoui, mede-oprichter van Zina, om de wijk bij een breed publiek ‘een menselijk gezicht’ te geven.

„De meeste inwoners van Molenbeek hebben niets met terreur te maken, die runnen simpelweg hun winkeltje. Het is een doodgewone multiculturele wijk met de complexe problemen die daarbij horen. Dat verschilt niet zo veel van bijvoorbeeld Slotermeer. Daarom vinden wij dat Molenbeek een WijkSafari verdient.”

    • Herien Wensink