Amnesty: EU-lidstaten negeren wapenembargo Egypte

De EU stelde een embargo in nadat Egypte in 2011 honderden betogers had gedood.

Demonstratie van Egyptische journalisten tegen de opsluiting van collega's. De repressie in Egypte is onder het huidige Sisi-regime verder toegenomen, aldus Amnesty International. Foto Mohamed Abd El Ghany/ Reuters

Bijna de helft van de lidstaten van de Europese Unie (EU) negeert het wapenembargo richting Egypte. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In totaal hebben 13 van de 28 lidstaten het wapenembargo geschonden, zo concludeert Amnesty. Onder hen zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In 2014 verkochten de lidstaten voor meer dan 6 miljard euro aan wapens aan Egypte.

‘Mensenrechtensituatie Egypte verslechterd’

De Europese Raad besloot in 2013 een tijdelijk verbod in te stellen op het leveren van wapens en munitie aan het Egypische leger. Dit werd besloten nadat de Egyptische veiligheidsdiensten in 2011 honderden betogers hadden gedood tijdens de massale demonstraties tegen het Mubarak-regime. Het embargo is niet bindend, maar een politieke afspraak tussen de lidstaten.

Volgens Magdalena Mughrabi, onderdirecteur Midden-Oosten bij Amnesty International, is de mensenrechtensituatie in Egypte alleen maar verder verslechterd.

“Bijna drie jaar na de moordpartijen die leiden tot het EU-wapenembargo is de mensenrechtensituatie er nog verder op achteruit gegaan.”

Rol EU-lidstaten bij repressie Egypte

De repressie door de Egyptische veiligheidsdiensten is onder het huidige regime van Abdul Fatah al-Sisi nog verder toegenomen. Er is sprake van buitensporig gebruik van geweld, willekeurige arrestaties, mishandeling en verdwijningen van politieke tegenstanders, aldus Amnesty. EU-lidstaten maken deze repressie mogelijk, zo zou blijken uit onderzoek van Privacy International.

Zo verkopen bedrijven uit landen als Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hoogwaardige technologie aan Egypte. Amnesty vreest dat dit gebruikt wordt om vreedzaam protest te onderdrukken.