Al 41 klachten bij IGZ over zwijgcontracten in zorg

Minister Schippers riep eerder nabestaanden op zich te melden wanneer zij dergelijke contracten hebben getekend.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is onderdeel van het Minister van Volksgezondheid en Welzijn. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tot nu toe 41 meldingen binnengekregen over zwijgcontracten in de zorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) riep eerder nabestaanden op zich te melden als zij bij een zorgaanbieder een verklaring hebben ondertekend om in ruil voor een financiële vergoeding te zwijgen over medische missers.

De meldingen die zijn binnengekomen hebben volgens de IGZ betrekking op verschillende gebieden binnen de zorg. Het gaat om medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven.

De IGZ gaat persoonlijk contact opnemen met de indieners van de melding om vast te stellen of de contracten een “ongewenste inhoud” hebben. Daarvan kan sprake zijn wanneer ondertekenaars verplicht zijn te zwijgen, moeten afzien van de gang naar een tuchtrechter of een melding bij de inspectie of wanneer zij verklaren geen aangifte te doen bij de politie.

Dood van een 21-jarige hockeyer

De IGZ doet onderzoek naar de zwijgcontracten naar aanleiding van de zaak van een 21-jarige hockeyer die in het Tergooi Ziekenhuis na medische fouten zou zijn overleden. Radioprogramma Argos bracht onlangs aan het licht dat het ziekenhuis de familie geld betaalde om er niet met de media over te spreken. Ook mochten ze niet naar de politie of tuchtrechter stappen.

Het sluiten van zulke overeenkomsten is niet verboden, waardoor de zorginspectie er niet tegen kan optreden. Schippers vindt dat hinderlijk. “Dergelijke procedures hebben immers (mede) tot doel de kwaliteit van zorg te bewaken en te bevorderen”, schreef ze eerder.