Ajax stelt niet-Ajacied Peter Bosz aan als trainer

Ex-Feyenoorder moet Ajax laten swingen.

Foto Jack Guez/AFP

Hij is geen Ajax-man, maar wel van het klassieke Ajax-model: aanvallen. Dinsdagavond werd bekend dat Peter Bosz de nieuwe coach wordt van Ajax. Hij tekende voor drie seizoenen en treedt in het spoor van Frank de Boer, die in vijfenhalf jaar vier landstitels behaalde.

Bosz (52) komt over van Maccabi Tel Aviv, waarmee hij dinsdagavond de bekerfinale van Maccabi Haifa verloor. In Israël werkte hij pas een half jaar – daarvoor bij Vitesse – maar de trainer had in zijn contract een clausule laten opnemen die een vertrek naar een Nederlandse topclub mogelijk maakte. „Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook”, zegt Bosz in een persbericht.

Hij begint over een maand en staat direct voor een moeilijke opgave om Ajax door de twee kwalificatierondes van de Champions League te loodsen, voor het bereiken van de lucratieve groepsfase. Een podium waarop hij zich niet eerder manifesteerde.

Bosz staat bekend als een perfectionistist met veel ervaring – hij is coach sinds 1999. Begonnen bij de amateurs van AGOVV bouwde hij zijn carrière stap voor stap op. Bij de trainerscursus hoorde hij andere oud-spelers zeggen dat ze eerst als assistent wilden werken. Vond Bosz onlogisch. Hij had toch zijn papieren gehaald om hoofdtrainer te worden.

Nieuw voor hem is het grillige krachtenveld bij Ajax, omstandigheden waar hij elders niet in die mate mee is geconfronteerd. Bij de geruchten over zijn komst roerde de harde kern van Ajax zich meteen: Bosz, als oud-speler en voormalig technisch directeur van Feyenoord, wilden ze niet, schreven ze op hun website. Ook de druk bij Ajax is onvergelijkbaar met die bij zijn vorige clubs.

Ajax heeft hem aangesteld omdat zijn visie aansluit bij de beoogde speelstijl van de club. „De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax”, verklaarde directeur Edwin van der Sar.

Aan Bosz de taak om de flair terug te brengen bij Ajax, dat onder De Boer vaak kritiek kreeg wegens de lage amusementswaarde. „Mijn elftal moet het publiek vermaken”, zei Bosz in 2014 in deze krant, als coach van Vitesse. „Je zou mijn werkwijze misschien wel de overtreffende trap van de Hollandse School kunnen noemen. Het is nog aanvallender.”

Onder zijn leiding werd Vitesse een van de best spelende ploegen van de eredivisie: attractief en dominant. Hoewel het rendement aanvankelijk tegenviel. „70 procent balbezit, 0 resultaat”, stond er op een spandoek dat fans in 2015 ophingen. Prompt werd dat duel gewonnen.

Langs de lijn geldt Bosz als een driftige trainer. Vorig jaar nog zei hij dat hij scheidsrechters nooit een hand geeft. Zelf is hij zich vaak van geen kwaad bewust. Hij vindt het al snel onrechtvaardig als de arbitrage zijn gemor niet meer duldt.