Economie

Huawei spant patentzaak aan tegen Samsung

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het Chinese telecommunicatie-bedrijf Huawei klaagt Samsung zowel in de VS als in China aan voor patentbreuk. Volgens Huawei schendt Samsung maar liefst elf patenten en het wil daar volgens The South China Morning Post nu geld voor zien. De zaak gaat naar de rechter, omdat de bedrijven geen licentie-overeenkomst konden sluiten over het gebruik van essentiële technologie voor mobiele netwerken.

Huawei-woordvoerder William Plummer zegt Samsung een redelijke vergoeding te hebben gevraagd, maar de Zuid-Koreanen willen niet betalen:

“We have a good history of licensing and cross-licensing of our peers. We hope that Samsung will do the right thing.”

In de openbare versie van de aanklacht zijn grote stukken tekst onleesbaar gemaakt om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie bij de concurrentie terecht komt.

Toyota zoekt samenwerking met Uber

Automaker Toyota gaat investeren in taxidienst Uber en biedt chauffeurs van de taxidienst daarnaast nieuwe lease-mogelijkheden aan. Volgens de BBC gaan de twee bedrijven ook kennis delen en het onderzoek naar zelfrijdende auto’s intensiveren.

Toyata zegt niet alleen een leverancier van auto’s te willen zijn, maar ook te willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van technologie zoals de apps die in de auto gebruikt kunnen worden.

Alle nieuwe particuliere taxidiensten zijn de laatste tijd sowieso populair om in te investeren. Zo steekt Apple één miljard dollar in het Chinese Didi Chuxing en General Motors 500 miljoen dollar in Lyft, de grote Amerikaanse concurrent van Uber.

Sony geraakt door teruglopende verkoop iPhones

Het Japanse elektronicaconcern Sony kampt met een verminderde vraag naar beeldsensoren die worden gebruikt in camera’s door de teruglopende verkoop van iPhones. De tak die onderdelen maakt voor smartphones verwacht dit jaar een fors groter operationeel verlies, schrijft The Wall Street Journal.

De beeldsensoren en andere camera-onderdelen vormden juist één van de pijlers van de nieuwe strategie die Sony vorig jaar presenteerde. Het bedrijf dat vooral bekend is vanwege de consumentenelektronica is één van de belangrijkste leveranciers van Apple.

Eerder meldden andere Japanse leveranciers van Apple zoals Sharp, Fanuc en het Taiwanese Largan Precision al teruglopende verkopen en verslechterde vooruitzichten.

Een andere tegenvaller voor Sony in het afgelopen kwartaal waren de aardbevingen die één van de belangrijkste fabrieken deels heet stilgelegd. De winst over het boekjaar dat loopt tot april 2017 zal naar verwachting halveren tot 650 miljoen euro.