Vrouwen acht mag naar Rio 2016

Naast het roeiteam wisten ook boksster Nouchka Fontijn en de Nederlandse tafeltennissters zich te plaatsen.

De Nederlandse vrouwen acht kregen in 2012 de bronzen medaille na de roeifinale op de Olympische Spelen in Londen. ANP / Olaf Kraak

De Nederlandse vrouwen acht heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi roeien in Zwitserland een ticket bemachtigd voor Rio. De ploeg eindigde in de finale op de tweede plek, met een tijd van 6.04,24. Met winnaar Roemenië plaatsten de twee boten zich daarmee voor de Olympische Spelen.

Ook roeiduo Ilse Paulis en Maaike Head plaatste zich dinsdag op hetzelfde toernooi voor de Spelen in Brazilië. De roeisters wonnen de finale met een grote voorsprong, met een tijd van 6.54,910. Roeiduo Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg heeft het niet gered. Het team moest het in de finale van de dubbeltwee doen met de vijfde plaats.

Meer sportvrouwen naar Rio

In andere disciplines deden de Nederlandse sportvrouwen het ook goed. De 28-jarige boksster Nouchka Fontijn plaatste zich ook voor de Spelen, door de halve finales te bereiken van de WK in Kazachstan. De Europees kampioene versloeg de als zevende geplaatste Franse Erika Guerrier. Het was de laatste kans voor Fontijn: bij het olympisch kwalificatietoernooi in Turkije werd ze in de eerste ronde onverwacht uitgeschakeld.

De Nederlandse tafeltennisvrouwen wisten zich ook te plaatsen. Oranje kreeg dinsdag te horen dat de ploeg hoog genoeg staat op de wereldranglijst. Tafeltennissters Li Jiao en Li Jie waren individueel al geplaatst voor de Spelen.

Maandag schatte chef de mission Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF dat er dit jaar tussen de 235 en 245 Nederlandse sporters naar Rio mogen. Dat zou een record kunnen betekenen: bij de Spelen in 2008 in Peking was het aantal Nederlandse sporters tot dusver het grootst met 237 atleten. In 2012 in Londen deden 178 Nederlandse atleten mee.