Voltallig bestuur de Appel stapt op

Het bestuur van het Amsterdamse kunstcentrum de Appel treedt af. Dat heeft het maandag bekendgemaakt. Het aftreden komt eerder dan verwacht. Door het negatieve advies van de Raad voor Cultuur vorige week is er een nieuwe situatie ontstaan, stelt het bestuur. Dat had zich voorgenomen pas op te stappen na een uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep dat directeur Lorenzo Benedetti had aangespannen tegen zijn ontslag. Tot een vertrek was het bestuur opgeroepen in twee open brieven door gerenommeerde Nederlandse kunstenaars.

„Een nieuw bestuur moet de tijd krijgen om een nieuwe aanvraag voor de rijkssubsidie te doen, en zou zo snel mogelijk een nieuwe directeur moeten kunnen benoemen”, zegt bestuurslid Hermine Voûte. Met de gemeente is het bestuur in overleg over de benoeming van een nieuwe voorzitter, die vervolgens zijn nieuwe bestuur kan formeren.

Het bestuur zal demissionair het hoger beroep en een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur afhandelen. Benedetti, die vorig jaar september uit zijn directeurschap werd gezet, verlangt dat hij zijn baan terugkrijgt. Een uitspraak wordt in augustus verwacht. „Het zou mooi zijn als Benedetti in het belang van de Appel nu zijn hoger beroep intrekt en zich terugtrekt”, zegt Voûte. Benedetti zegt zich met zijn advocaat nog te beraden wat hij zal doen.