Wekelijks vier uur NAVO-les voor Poolse scholieren

PiS-leider Jaroslaw Kaczynski gaf begin deze maand een speech waarin hij de plannen van de NAVO toejuichde om haar aanwezigheid in de regio uit te breiden. Foto Czarek Sokolowski/AP

Veertien jaar: dat is de leeftijd waarop jonge Polen geopolitiek volwassen worden als het aan hun regering ligt. In de aanloop naar de NAVO-top van juli in de Poolse hoofdstad Warschau, vraagt het ministerie van Onderwijs aan de middelbare scholen in het land om tot vier uur per week ‘NAVO-lessen’ te organiseren.

Daarin mogen de jongste leerlingen debatteren over de bijdrage van Polen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Oudere leerlingen zouden dieper ingaan op de politieke structuur van het Noord-Atlantische militaire bondgenootschap en contempleren over de hamvraag:

„Hoe kan NAVO ons veiligheid bezorgen?”

Permanente aanwezigheid van NAVO-troepen op Pools grondgebied – ter vervanging van de huidige ‘roterende’ missies – is alvast het antwoord waar de nationaal-conservatieve regering van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) op de NAVO-top in juli op hoopt. Tegen de achtergrond van aanhoudende Russische provocaties wil ze met dit initiatief in binnen- en buitenland de aandacht vestigen op hoe cruciaal ze die garantie vindt.

Scholieren zijn zich al langer bewust van het belang dat een Poolse regering hecht aan de verdediging van het vaderland. Op meer dan 1.300 scholen kunnen 16-tot 19-jarigen de ‘geüniformeerde’ stroom volgen: EHBO, schietlessen en in camouflagepak naar de klas. De optie, die al bestaat sinds 1999, is niet alleen bedoeld voor wie later bij defensie of de hulpdiensten wil, maar moet ook het karakter en het patriottisme van de leerlingen voeden.

De Poolse regering kan wel wat gunstige reacties gebruiken

Warschau hoopt dat de campagne ook gunstige reacties losweekt in het buitenland. Dat kan PiS wel gebruiken na een toevloed van kritiek op haar hardhandige omgang met rechtsstaat, media en overheidsapparaat. Bill Clinton, ex-president van de Verenigde Staten, dat Polen als ultieme behoeder van de nationale veiligheid ziet, verklaarde recent bij een campagnebijeenkomst voor zijn echtgenote Hillary dat Polen op weg is naar „een Poetinachtige dictatuur”.

De opvallendste reacties op de nieuwe NAVO-lessen kwamen vooralsnog echter uit Rusland. Sputnik News, een online nieuwsdienst gefinancierd door de Russische regering, vatte het project spottend samen onder de kop:

„Polen gaat kinderen leren hoe ze van de NAVO moeten houden.”