Toenadering moslimraad en AfD eindigt in ruzie

Het begon weliswaar met beleefd handen schudden, het gesprek maandag in Berlijn tussen de anti-islampartij Alternative für Deutschland (AfD) en een belangrijke islamitische koepelorganisatie, de Zentralrat der Muslime in Deutschland.

Maar al snel bleek de bijeenkomst de vijandigheid tussen de gesprekspartners alleen maar te vergroten. AfD-leider Frauke Petry brak het gesprek verontwaardigd af. „We moesten verwijten aanhoren dat we steeds dichter opschuiven naar het Derde Rijk”, zei Petry tegen de pers. Voorzitter Aiman Mazyek van de moslimraad op zijn beurt zei dat de politiek van de AfD „een groot gevaar” is.

Mazyek had de bijeenkomst geïnitieerd, nadat de AfD in haar partijprogramma de zin opnam: „De islam hoort niet bij Duitsland.” Ook sprak de partij zich uit tegen de bouw van moskeeën met minaretten. Mazyek zei toen dat „voor het eerst sinds het eind van de naziheerschappij een partij een complete geloofsgemeenschap in diskrediet brengt”.

Petry zei onlangs dat haar partij van moslims vraagt dat ze hun geloof „in de privésfeer en vreedzaam” belijden. Hoofddoeken wijst ze af: „We hebben daar een probleem mee.”

Petry accepteerde de uitnodiging voor het gesprek, ondanks weerstand binnen de AfD. Ze werd maandag vergezeld door één partijgenoot. Het verzoek van Mazyek om de omstreden zin uit het partijprogramma te schrappen, noemde Petry „een totalitaire vraag” – de zin was een democratisch besluit van haar partij. (NRC)