Van Muiswinkel stopt: ‘gezeik over Zwarte Piet zat’

Erik van Muiswinkel stopt als hoofdpiet bij het Sinterklaasjournaal.
Erik van Muiswinkel stopt als hoofdpiet bij het Sinterklaasjournaal. ANP/ Freek van Asperen

Cabaretiers Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer stoppen als Zwarte Piet bij het Sinterklaasjournaal. Sinds 1998 vertolkt Van Muiswinkel de rol van hoofdpiet in het tv-programma. Myjer speelde sinds 2009 Pietje Paniek, een kleinere, meer cabareteske rol.

Tegen het AD zegt Van Muiswinkel dat hij „het gezeik” over Zwarte Piet zat is. Dát en het feit dat hij „geen grip” op de rol heeft. Volgens de cabaretier doet het afscheid natuurlijk pijn. „Ik híéld van die rol.”

Volgens NTR-directeur Paul Römer heeft de omroep lang met de cabaretiers over de beslissing gedacht. Binnen de redactie van het Sinterklaasjournaal wordt volgens Römer „op verschillende manieren gedacht over hoe je omgaat met ontwikkelingen in de maatschappij”. Van Muiswinkel pleitte in 2013 in een column al voor een piet die „minder zwart” en „minder knecht” zou zijn. „Zwarte Piet is een vrolijk relikwie uit racistische tijden.”

Eind 2015 deed aan actiegroep aangifte tegen Van Muiswinkel omdat hij Zwarte Piet bleef spelen, terwijl hij besefte dat het racistisch was. Presentatrice Dieuwertje Blok zei vorig jaar tegen Trouw dat we maar eens af moeten van „die rare blackface”. Zij blijft volgens Römer wel bij het Sinterklaasjournaal. Römer vindt dat Van Muiswinkel in zijn rol van hoofdpiet „de CEO van Sinterklaas” was. „Hij zorgde dat alles goed kwam. Hij runde de toko met een knipoog en een glimlach.” Het vertrek van de pieten wordt nu bekendgemaakt omdat dat scriptschrijvers onlangs voor het eerst hebben overlegd over het nieuwe seizoen.

Bekijk hieronder een filmpje met Van Muiswinkel als hoofdpiet

De „maatschappelijke discussie” over Zwarte Piet heeft invloed op het script, zegt Römer. „We zijn een onafhankelijke organisatie, maar we staan niet met onze rug naar de maatschappij. Daarom hebben we de schoorsteenpiet geïntroduceerd. Maar we kunnen geen partij kiezen.” Er is al veel veranderd, zegt Römer. „Twintig jaar geleden was Sint een strenger figuur met een boek op schoot en een zak die keek of je wel braaf was geweest”. Nu is hij volgens Römer vriendelijker. „Er is een evolutie gaande. En die evolutie gaat steeds sneller.”