Schultz wuift gerucht Schiphol weg (net als Eurlings destijds)

Minister heeft niet gesolliciteerd en is ook niet gevraagd voor een topfunctie bij Schiphol, zegt ze in Tweede Kamer.

Minister Schultz ontkende dinsdagmiddag in de Tweede Kamer in de race te zijn voor de baan bij Schiphol. Foto ANP / Bart Maat

“Ik geloof niet in geruchten, tenzij ze krachtig ontkend worden”, hield het Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) voor tijdens het mondelinge vragenuurtje. Ze wilde opheldering over berichten dat ze na haar ministerschap in de race zou zijn als opvolger van Schiphol-ceo Jos Nijhuis. Een gerucht dat het ministerie van Schultz al had ontkend, maar Van Tongeren wilde dat ook uit háár mond horen.

En dat is niet voor niets. In juni 2010 - Van Tongeren was net aangetreden als Kamerlid - stelde ze soortgelijke vragen. Indertijd aan de voorganger van Schultz, toenmalig minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat (CDA). Of hij na zijn ministerschap in de race was voor een directiefunctie bij KLM. Waarop ontkenning volgde. Hij was volop bezig met zijn ministerschap en zou zich pas daarná bezig houden met een nieuwe baan. Roddel en achterklap dus.

‘Duurt nog even voor ik arbeidsmarkt op kan’

En als er opnieuw geruchten over zijn carrière zouden circuleren, deed de Kamer er beter aan om haar en zijn agenda niet meer te belasten “met het beantwoorden van dit soort vragen”. De afloop is bekend. De minister die in 2010 had aangegeven zich terug te trekken uit de politiek omdat hij een gezin wilde stichten, trad in april 2011 toe tot de vierkoppige directie van KLM, de Nederlandse tak van de holding Air France-KLM.

Nu, zes jaar later, beantwoordt Schultz de berichten over haar carrière langs dezelfde lijn. Ze kent het gerucht, ze heeft via Twitter zelfs felicitaties ontvangen. Maar ze heeft niet gesolliciteerd en ze was ook niet gevraagd voor een topfunctie bij Schiphol. Ze is bezig met haar ministerschap en nergens anders mee:

“En daarna zitten we er ook nog even. Het duurt nog wel even voor ik de arbeidsmarkt op kan.”

Van Tongeren vraagt ‘afkoelingsperiode’

En zelfs als, zo voegde ze daaraan toe, wat zou daar mis mee zijn? Luchtvaart en KLM zijn haar dossiers niet, die zitten in de portefeuille van staatssecretaris Sharon Dijksma. “Het is haar dossier. Ik beschik niet over vertrouwelijke stukken.” Ze ging, net als Eurlings destijds, ook niet in op het pleidooi van Van Tongeren om na haar ministerschap in ieder geval een ‘afkoelingsperiode’ periode in acht te nemen voordat ze een gevoelige nieuwe baan zou accepteren. Om zo in ieder geval belangenverstrengeling, of de schijn ervan, te voorkomen. Europese commissarissen worden wel geacht een afkoelingsperiode van achttien maanden in te nemen.

Dat vond Schultz een individuele kwestie: “De mate van afkoeling hangt af van de integriteit van de betrokkene zelf.” Eurlings betoogde dat indertijd ook: “Nergens is bepaald dat er restricties zijn aan wat iemand doet na een ministerschap.”