Opinie

Schoolboeken tegen de leugen over klimaat

Donald Trump gelooft niet in klimaatverandering, maar wil wel zijn golfbaan beschermen tegen zeespiegelstijging.

Foto Reuters

Het is natuurlijk maar een bescheiden nieuwsje. In Portland in de Amerikaanse staat Oregon heeft het bestuur van de openbare scholen in de stad een resolutie aangenomen om lesmateriaal waarin klimaatverandering wordt betwijfeld voortaan uit scholen te weren (lees bijvoorbeeld hier en hier). Klimaatverandering is een feit, aldus de resolutie, en wordt (mede) door mensen veroorzaakt.

Klinkt logisch, zou je zeggen. Want dat de aarde opwarmt valt niet te ontkennen, en dat de uitstoot van broeikasgassen daarmee te maken heeft, evenmin.

Maar de resolutie vraagt niet alleen om een onderzoek naar de gebruikte literatuur en hoe klimaatverandering daarin wordt beschreven. Het bestuur wil ook dat in de teksten ‘de ernst van de klimaatcrisis’ duidelijk wordt. En dat er een curriculum wordt ontwikkeld met educatieve mogelijkheden om ‘klimaatverandering en klimaatrechtvaardigheid’ aan te pakken.

Conservatief

Dat zou in Nederland al (te) vergaand zijn, laat staan in de Verenigde Staten. De reacties bleven dan ook niet uit. Bij het uiterst conservatieve Heartland Institute vroegen ze zich af of er misschien openbare boekverbrandingen gingen plaatsvinden. En The Federalist schreef:

The only thing that’s really interesting about this story is the way the “science” mask is coming off. If the Left really wanted to guard its reputation jealously as the Party of Science, it wouldn’t do this. It’s too blatantly obviously un-scientific and anti-scientific. But what if it just wanted to use science as a slogan, to steal its well-earned credibility to revive its discredited pseudo-science of Marxist economics and to give itself an excuse to persecute dissenters? Well then, this is exactly the sort of thing it would do.

The Guardian had vorig jaar een verhaal over hoe in Californië leerlingen worden misleid met verhalen over de opwarming van de aarde, waarin op een subtiele manier de indruk wordt gewekt er misschien wel eens sprake zou kunnen zijn van klimaatverandering. Maar dat die zeker ook wel eens positieve effecten zou kunnen hebben.

In de VS blijft klimaat voor bittere verdeeldheid zorgen. Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinen, zegt dat hij ‘geen groot gelovige is’ in klimaatverandering, sterker nog, het is allemaal een verzinsel:

Een verzinsel van China, wel te verstaan. Dat land zou uit concurrentieoverwegingen klimaatverandering gebruiken om Amerikaanse bedrijven weg te lokken. Trump, die onlangs een scepticus als energieadviseur benoemde, heeft al laten weten dat hij wil heronderhandelen over het klimaatakkoord van Parijs als hij president zou worden.

Des te opmerkelijker dat Politico ontdekte dat Trump een aanvraag heeft ingediend om kustbescherming aan te leggen bij zijn golfbaan omdat volgens de aanvraag erosie en zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering zijn investering bedreigen.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.