‘Russische’ vliegtuigbasis in Syrië vernield, mogelijk door IS

De strategisch belangrijke vliegtuigbasis ligt in de buurt van de recent heroverde stad Palmyra.

Russische voertuigen in de Syrische stad Palmyra, foto ter illustratie. AP / Hassan Ammar

Het lijkt erop dat een strategisch belangrijke vliegtuigbasis in Syrië, die door de Russen werd gebruikt, vrijwel compleet is vernield. De BBC schrijft dat; de Britse tv-zender kreeg satellietbeelden in handen waaruit dat blijkt.

De zogeheten T4-basis ligt in de buurt van de recent weer ingenomen Syrische stad Palmyra is herhaaldelijk geraakt. Vier Russische gevechtshelikopters en ongeveer twintig bevoorradingsvrachtwagens zijn volgens de zender vernield door de terreurgroep. Vermoed wordt dat terreurgroep Islamitische Staat achter de aanvallen zit. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

De BBC kreeg de beelden van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor. Analist Sim Tack noemt het bombardement tegenover de BBC “duidelijk geen ongeluk”. Op de satellietbeelden is te zien dat naast de helikopters en vrachtwagens, ook Syrische gevechtsvliegtuigen zijn beschadigd en een grootschalig depot vrijwel is weggevaagd.

Twitter avatar Stratfor Stratfor Islamic State ‘destroys Syria airbase’ used by Russia via @BBC feat. our sat image analysis https://t.co/cSU9EryXJr https://t.co/M01gbaH5bb

Het aan IS-gelieerde nieuwsagentschap Amaq heeft de vernietigingen ook gemeld. De Russen ontkennen vooralsnog dat er materieel is gesneuveld, een woordvoerder van het Russische leger deed de claim van Islamitische Staat af als “propaganda”. De T4-basis was voor de Russen strategisch gezien van grote waarde: het bood de kans om Islamitische Staat en andere oppositiegroepen van relatief korte afstand te bombarderen.

In maart heroverde het Syrische regime, met hulp van de Russen, de strategische stad Palmyra na een offensief van drie weken op IS. De val van Palmyra kreeg vorig jaar mei internationaal veel aandacht. De stad ligt op een strategische belangrijke plek: op een kruispunt van wegen richting bijvoorbeeld de hoofdstad Damascus en de stad Homs, net als de provinciehoofdstad Deir es-Zor. Het Syrische leger noemde het heroveren van Palmyra zelf “een doodsteek voor IS”.

Ook veroorzaakten video’s waarop Islamitische Staat liet zien een deel van de beroemde ruïnes in de stad te vernietigen, veel ophef. Palmyra is een van ’s werelds beroemdste archeologische vindplaatsen. De vernielingen vielen relatief mee, zo stonden veel van de Romeinse zuilen nog overeind.