Prins Constantijn nieuwe ambassadeur voor start-ups

De prins volgt voormalig eurocommissaris Neelie Kroes op, die na haar termijn verschillende adviesrollen bij Amerikaanse bedrijven vervult.

Prins Constantijn bij Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Prins Constantijn wordt de nieuwe ambassadeur voor Nederlandse start-ups, een rol die oud-eurocommissaris Neelie Kroes de afgelopen anderhalf jaar had. Als ambassadeur moet hij samenwerking stimuleren tussen startende ondernemingen, bestaande bedrijven en onderwijsinstellingen. Met de benoeming wordt het start-upinitiatief tot 2020 verlengd.

Het nieuws werd bekendgemaakt op het Startup Fest in Amsterdam, een evenement voor innovatief ondernemerschap waarbij onder anderen de topmannen van Apple en Alphabet (het moederbedrijf van Google) aanwezig zijn. Prins Constantijn sprak bij de bekendmaking vol lof over zijn voorganger:

“Neelie heeft start-ups geagendeerd. Ik ga me ook meer richten op het bouwen van een internationaal netwerk zodat start-ups kunnen doorgroeien.”

Lees ook het interview met Prins Constantijn: Tech-reuzen even bijeen in Amsterdam

Kroes trok de laatste maanden veel aandacht met haar werk, onder meer door in de media voorstellen te doen voor betere wetgeving voor ondernemers. Het ging over wetten die niet altijd even politiek neutraal zijn, zoals het versoepelen van faillissementsrecht. Als lid van het Koninklijk Huis valt Prins Constantijn onder de ministeriële verantwoordelijkheid.

Botst dat niet met de rol van start-up-ambassadeur? Constantijn verwacht daarmee geen problemen, zegt hij op een vraag van NRC:

“Ik zal daarin misschien een wat andere rol spelen dan Neelie. Voor mij is het ook nieuw, net als voor de start-ups. Maar ik heb het vertrouwen van de minister en de premier.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken viel hem bij. “Hij heeft eerder ook bij de Europese Commissie gewerkt. We hebben er alle vertrouwen in.” Volgens Kroes en Kamp komt de benoeming van Constantijn nadat diverse mensen uit de start-upwereld expliciet om hem hadden gevraagd. Hij is al langer adviseur van Startup Delta, een overheidsinitiatief. Over de precieze taakinvulling, en de termijn van het ambassadeurschap zijn nog geen definitieve beslissingen genomen.

Bekenden uit de Europese Commissie

Constantijn en Kroes kennen elkaar vanuit de Europese Commissie, waar de prins werkzaam was als kabinetschef van de toenmalig eurocommissaris. Daarnaast richtte de prins het consultancybureau C22C op, waarmee hij adviseert op het gebied van digitalisering.

Eerder deze maand werd bekend dat Neelie Kroes actief is in een adviesraad van taxidienst Uber. Daarnaast is ze toezichthouder bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce en sinds vorig jaar adviseur bij het Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch.