Raffinaderij Fos-sur-Mer ‘bevrijd’ van demonstranten

De Franse politie greep in bij een blokkade die was opgezet uit woede over arbeidshervormingen. In delen van het land is de benzine op.

Franse politie in actie tegen de blokkade in Zuid-Frankrijk. Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

De Franse politie heeft dinsdagochtend traangas en waterkanonnen ingezet om demonstranten die een olieraffinaderij in de buurt van Marseille blokkeerden te verwijderen, melden Franse media. Daarmee is een protest beëindigd dat afgelopen weekend begon tegen hervormingen van het arbeidsrecht.

De raffinaderij in Fos-sur-Mer is eigendom van het Amerikaanse ExxonMobil. Volgens een woordvoerder van vakbond CGT ging de operatie dinsdag gepaard met “ongeëvenaard geweld” van de politie. De Franse premier Manuel Valls sprak over een “bevrijding” na dagen van protest. “Ook andere plekken zullen bevrijd worden, ik ben vastberaden”, aldus de premier op radiozender Europe-1.

Er wordt gedemonstreerd bij alle acht olieraffinaderijen in Frankrijk en bij een aantal staken de werknemers. Onder meer vrachtwagenchauffeurs die de brandstof zouden moeten vervoeren, nemen deel aan de blokkades van raffinaderijen. CGT wil met de acties bereiken dat de productie van brandstof terugvalt tot 50 procent. Ook wil de vakbond dat er een volledige staking komt bij havens, spoorwegen en raffinaderijen als de Franse overheid de hervormingen niet terugdraait. Vorige week al werden snelwegen geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs.

Benzine op

Een paar weken terug werd zonder stemming in het parlement, per decreet, een wetswijziging doorgedrukt. Daardoor kunnen werknemers makkelijker ontslagen worden, de macht van de vakbonden wordt ingeperkt en er worden minder overuren uitbetaald. De vakbonden reageerden woedend en kondigden acties aan. Afgelopen zaterdag zei de regering dat vrachtwagenchauffeurs wel overuren betaald krijgen, omdat ze hun speciale status behouden.

Als gevolg van de demonstraties en stakingen in de olie-industrie is de benzine op bij 1.500 van de in totaal 12.000 benzinestations in Frankrijk. Vooral in Noordwest-Frankrijk is brandstof slecht verkrijgbaar. Dat heeft er vooral mee te maken dat mensen massaal proberen een voorraad aan te leggen, in afwachting van wat er nog komen gaat. Sommige departementen stelden een brandstofquotum in per auto en een verbod op tanken in jerrycans.