Plasterk uit kritiek op zomerstop publieke omroep

Kritiek van Plasterk is opvallend omdat de minister niet over de invulling van de programmering gaat.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken (PvdA), heeft dinsdag vraagtekens gezet bij de zomerstop van de debatprogramma’s op de publieke omroep. Hij tweette vanmorgen: ‘Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek? RTL4 gaat wel door’. Plasterk reageert hiermee op de zomerstop die gisteren is ingegaan van programma’s Pauw en De Wereld Draait door.

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek? @pauwnl @dwdd RTL4 gaat wel door: @RTLLateNight .

De terechtwijzing van de minister, die tot 2010 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was, is opvallend. De politiek gaat namelijk officieel niet over de inhoud van de programmering. Dat bepaalt de NPO zelf. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vroeg staatssecretaris Sander Dekker dinsdagmiddag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer daarom of er sprake was van nieuw kabinetsbeleid: het kabinet spreekt tenslotte ook met één mond. Verhoeven noemde de lange zomerstop van de NPO ook “een hele rare invulling van een kerntaak”. “Rechtvaardigt dit dat wij jaarlijks honderden miljoenen aan de publieke omroep geven?”

Dekker zei in een reactie “absoluut geen reden te zien” de NPO tot de orde te roepen. “Hilversum gaat zelf over de programmering binnen de kaders die wij meegeven. Het kabinetsbeleid is dat wij ons niet over die keuzes uitlaten”, aldus Dekker. De staatssecretaris betitelde de uitspraken van Plasterk als een “persoonlijke mening” van de minister.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Terechte kritiek minister van Binnenlandse Zaken op #NPO. Ga mondelinge vragen stellen over eindeloze zomerstop. https://t.co/Wr33MGLflV

Sportzomer

De NPO heeft besloten deze zomer ruim baan te maken voor grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal. NPO1 en Radio1 gaan zich hier de komende tijd op richten. Frans Klein, directeur Televisie van de NPO, licht volgens het ANP de keuze toe:

“We hebben een supersportzomer voor de boeg. We weten dat een groot publiek daarop zit te wachten. Daarom hebben we ervoor gekozen om daar de komende maanden de focus op te leggen.”

Geen alternatief

Volgens onze mediaredacteur Jan Benjamin is het vooral opmerkelijk dat de NPO deze zomer geen alternatief biedt voor de debatprogramma’s.

“Andere jaren wilden omroepen zonder latenight-talkshow zoals KRO-NCRV graag laten zien dat zij ook een laat praatprogramma konden maken. In de zomerstop van destijds Pauw & Witteman kreeg Jinek de kans en mochten Knevel & Van den Brink het proberen. Nu heeft Jinek al haar plek veroverd.”

RTL gaat gewoon door met RTL Late Night en probeert zo de kijkers te trekken die niet van sport houden. Overigens blijft de publieke omroep wel gewoon de nieuwsprogramma’s NOS Journaal en Nieuwsuur uitzenden.

Kritiek Jeroen Pauw

Ook Jeroen Pauw had al kritiek op de zomerstop. Hij tweette afgelopen weekend dat het seizoen voor zijn programma veel te snel voorbij was.

Twitter avatar jeroenpauw Jeroen Pauw Helaas,althans dat vinden wij van #Pauw ,is het seizoen veel te vroeg voorbij. Dank voor ’t kijken en alle reacties en we zijn terug op 22-8
    • Belia Heilbron