Peter Bosz nieuwe trainer Ajax

Bosz komt over van de Israëlische club Maccabi Tel Aviv en volgt Frank de Boer op.

Peter Bosz. Foto Jack Guez/AFP

Peter Bosz wordt de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. Dat melden Ajax en zijn oude club Maccabi Tel Aviv op hun websites. Bosz tekent in Amsterdam een contract voor drie jaar.

Bosz verloor met zijn eigen club dinsdagavond de Israëlische bekerfinale van Maccabi Haifa met 1-0. De afgelopen dagen gingen er al vele geruchten over het vertrek van de Nederlander naar Ajax. Verschillende media meldden toen dat Ajax wilde wachten met de bekendmaking van het nieuws tot na de bekerfinale. Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt over de komst van Bosz:

“Met Peter Bosz denken wij een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie.”

Lees meer over de eisen die Ajax stelt aan de nieuwe trainer: Ajacied of niet: de filosofie is heilig

Bosz zelf zegt vereerd te zijn met zijn nieuwe aanstelling:

“Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Om die reden had ik ook een bepaling in mijn contract bij Maccabi op laten nemen, waardoor ik deze stap nu kan maken. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook.”

Goed voetbal, soms wat driftig

Bosz vertrok in januari naar Israël en had nog een contract voor een jaar. Hij staat bekend als een trainer die zijn teams aanvallend en aantrekkelijk laat voetballen, soms ten koste van zekerheid achterin. Ajax voetbalde de afgelopen seizoenen daarentegen niet bepaald sprankelend. Wel staat Bosz bekend om zijn soms wat driftige karakter. Zo lag hij in zijn tijd als trainer bij Heracles en Vitesse geregeld in de clinch met scheidsrechters.

Lees meer over Peter Bosz: Is Bosz niet te goed voor Maccabi?

Bosz neemt zijn assisent-trainer Hendrie Krüzen mee naar de hoofdstad. Hij was ook al assistent van Bosz bij Heracles en Vitesse. Als voetballer kwam Bosz onder meer uit voor Vitesse en Feyenoord en speelde hij acht interlands voor Oranje. Ook was hij voor die laatste club technisch manager. Zijn eventuele aanstelling werd daarom door de harde kern van Ajax bekritiseerd.

Bosz volgt bij Ajax Frank de Boer op, die de afgelopen 5,5 jaar hoofdtrainer was bij Ajax. Onder zijn leiding werden de Amsterdammers vier keer op rij kampioen. Afgelopen seizoen gaf Ajax echter op de laatste speeldag de titel uit handen door gelijk te spelen tegen De Graafschap. Daags daarna liet De Boer weten dat hij het tijd vond voor wat anders.