Cash moet per 2018 uit het ov, anoniem automatisch opladen chipkaart wordt mogelijk

Tien vervoerdersorganisaties hebben een gezamenlijk plan opgesteld om per 2018 contante betalingen in het openbaar vervoer uit te bannen. De aanleiding is het gestegen aantal overvallen op buschauffeurs en controleurs, aldus OVNL, de brancheorganisatie waarin de vervoerders zich sinds dit jaar hebben verenigd.

Met het plan wil OVNL het gebruik van de ov-chipkaart stimuleren. Deze herfst al willen ze automatisch opladen van de anonieme betaalkaart introduceren. Een landelijke campagne moet de ov-chipkaart verder aantrekkelijker maken. Andere mogelijke maatregelen zijn het installeren van pinapparatuur, kaartautomaten bij de halte en het gebruik van cashboxen. Iedere vervoerder kan zelf bepalen welke maatregelen in zijn situatie het beste werken. Aangesloten bij het plan zijn alle stads- en streekvervoerders met een concessie: NS, Veolia, Arriva, Connexxion, RET, GVB, HTM, Qbuzz, EBS en Syntus.

Vervoerders werken al langer aan een complete uitbanning van contant geld. Ze lobbyen voor een lagere aanschafprijs van de ov-chipkaart en voor alternatieve betaalmethoden, zoals telefoonbetalingen en betalen met QR-codes. De introductie van nieuwe betaalmogelijkheden vraagt een ov-brede aanpak, laat een woordvoerder van OVNL weten. Eind 2015 en begin 2016 werden vervoerders geconfronteerd met een stijgend aantal overvallen in het ov. In april staakten buschauffeurs van Arriva in Tilburg na een nieuwe overval. In Amsterdam staakten chauffeurs van stadsvervoerder GVB na overvallen. In beide steden eisten de chauffeurs het afschaffen van fysiek geld in de bus.

Consumenten- en reizigersorganisaties zijn terughoudend. De vervoerders komen daarom ook met randvoorwaarden, waarin ze beloven maatregelen zo goed mogelijk af te stemmen met de betrokken partijen en reizigerstevredenheid te waarborgen. Ook willen ze met de alternatieve betaalmogelijkheden voorkomen dat het verbieden van contant geld een nieuwe aanleiding vormt voor agressie. (NRC)