Op de platte kar door feestende volkswijken in Almelo

Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft de Almelose club zich geplaatst voor een Europees toernooi. Dus stonden de straten vol.

Toen Mariëlle Scholten zondagmiddag de uitslag van FC Utrecht-Heracles Almelo hoorde stuurde ze gelijk een mailtje rond: wie kon maandagavond haar dienst overnemen? Die huldiging, daar moest ze bij zijn. Haar zoon en vader waren in Utrecht, zelf heeft ze een seizoenskaart. Dan mis je dit niet. De eerste reactie kwam vrijwel onmiddellijk, van een collega die fan is van FC Twente, de rivaal. „Gefeliciteerd. Ik werk voor je, helemaal geen probleem. Ga naar die huldiging!”

Ja, in Twente blijft de solidariteit, al zijn de verschillen sinds zondag groter dan ooit. Na de 2-0 overwinning op FC Utrecht speelt Heracles volgend seizoen in de Europa League — voor het eerst in de 113-jarige clubgeschiedenis gaat Heracles Europa in. In allerijl werd er maandag een programma voor een huldiging opgezet. Om acht uur begon een drukkerij met het printen van T-shirts (‘Wij gaan Europa in!’), het dak van de McDonald’s op het Marktplein werd gekozen als locatie. „Eerst hadden we een ander dak aan het plein, met een veel slechter uitzicht”, vertelt bestuurslid Wim Samsen. „Toen stelde de eigenaar van de McDonald’s voor om die van hem te gebruiken. Hij gooide zijn tent dicht.”

Voor de platte kar naar het centrum vertrekt, hebben zich al veel fans verzameld bij het Polman Stadion. Vraag je naar de trouwste aanwezige, dan wijst iedereen naar nestor Hans Heithuis. „Dit is heel apart”, vertelt hij. „Een unicum. Maar je ziet: met harmonie in een elftal kun je een mooi resultaat bereiken.”

Hoe schat hij de Europese kansen? „Als je met 5-1 van Groningen wint, dat zegt wat. Ze kunnen een heel eind komen. Maar ze moeten wel aan de bak.” Dan komt trainer John Stegeman voorbij. Heithuis schudt hem snel de hand. „Bedankt hè. Wat een prestatie.”

De kar vertrekt voor een tocht door de smalle straatjes van Almelose volkswijken, voorgegaan door de Bornse Harmonie. Langs de route opgestoken duimen, supporters op daken.

Bestuurders en ander clubpersoneel zijn zichtbaar onder de indruk wanneer alle balkons van een bejaardenflat vol staan. Dat er opeens dít te vieren is na de bijna-degradatie van vorig jaar: het is, zoals iedereen op de bus herhaalt: „Ongelofelijk”.

Martin Dalhoeven is de meest enthousiaste aan boord. Zwenkt van de ene zijde van de kar naar de andere, zingend en springend, blikjes in de hand. Om de tien meter zwaait hij wel naar een kennis op straat. Hij is assistent-materiaalman, roept naar klanten van zijn doe-het-zelfzaak. Zijn werk voor de club is eigenlijk maar een soort hobby. Volgend jaar in Europa op pad, hij heeft er geen woorden voor. „Dan krijg ik vrij van mijn vrouw, ze zegt dat ik nu naar het stadion moet.”

Dan bereikt de escorte de McDonald’s. Binnen reikt het voltallige personeel gratis burgers uit, buiten in de regen staat het hele plein vol. Om de beurt spreken coach en spelers het publiek toe. Joey Pelupessy scandeert: „Heracles Almelo, wij zijn de paupers, dat zie je zo!”

De sfeer is duidelijk: Europa, maak je borst maar nat. Of zoals aanvoerder Thomas Bruns het feest afsluit: „Sevilla, Sevilla, Heracles komt eraan!”