Ontruiming tentenkamp Idomeni begonnen

Ongeveer 8.400 vluchtelingen moeten overgebracht worden naar kampen elders in het land.

Door het hek is te zien hoe Griekse agenten het tentenkamp in Idomeni ontruimen. Foto Boris Grdanoski / AP

De Griekse politie is dinsdagochtend in alle vroegte begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij de grens met Macedonië. Die operatie gaat zeker een week duren, zo meldt een woordvoerder van de regering in Athene aan persbureau Reuters. In het provisorische kamp bij het dorp Idomeni zitten zo’n 8.400 vluchtelingen.

Volgens het persbureau heeft de politie pakweg vierhonderd agenten en twintig bussen ingezet voor de ontruiming van het kamp. De bedoeling is dat dit zonder geweld gebeurt, zo stelt de regeringswoordvoerder. Ook vliegen er helikopters om de situatie vanuit de lucht in de gaten te houden en is de omgeving afgezet.

Verslaggever Paul Ronzheimer van Bild was bij de ontruiming en deed via Periscope live verslag:

De Griekse regering wil al maanden iets doen het ‘officieuze’ kamp in Idomeni, waar de voorzieningen veel minder goed zijn dan in de de officiële opvanglocaties elders in het land. Veel vluchtelingen weigerden tot dusver echter het kamp te verlaten. Ze hopen dat de grens met Macedonië weer opengaat, zodat ze verder Europa in kunnen trekken.

Rellen tussen politie en migranten

Vlak na het sluiten van de Grieks-Macedonische grens in maart bereikte het aantal vluchtelingen in Idomeni een hoogtepunt, toen er meer dan 14.000 mensen in het kamp verbleven. In de maanden daarna drong bij veel van hen het besef door dat de grens voorlopig dicht zou blijven. Duizenden vluchtelingen besloten het kamp daarop vrijwillig te verlaten.

Pogingen alsnog de grens over te steken, liepen dit voorjaar meermaals uit op een botsing tussen migranten en de Macedonische politie. Bij rellen in april raakten volgens Artsen zonder Grenzen zeker 260 mensen gewond, toen honderden Syriërs, Afghanen en andere migranten het hek bij de grens probeerden te doorbreken. De Macedonische politie zette daarop traangas in en schoot met rubberkogels.

Ruim 54.000 vluchtelingen klem

Door het sluiten van verscheidene grenzen zitten nu meer dan 54.000 vluchtelingen en migranten klem in Griekenland. Het overgrote deel van hen komt uit Syrië, Irak en Afghanistan en verblijft in speciaal daarvoor ingerichte opvangkampen. Enkele duizenden vluchtelingen en migranten zitten in onofficiële kampen, zoals die bij Idomeni en de Atheense haven Piraeus.

    • Joost Pijpker