Ontmoeting Cypriotische leiders afgelast na dinerrel

Er zou “geen vruchtbare grond” voor een gesprek zijn, terwijl half mei nog werd gemeld dat sprake was van toenadering.

President Erdogan van Turkije begroet zijn Turks-Cypriotische collega die tot woede van de Grieks-Cypriotische president voor hetzelfde diner was uitgenodigd. Foto Murat Cetinmuhurdar / AP

Een bespreking komende vrijdag waarbij de leiders van het Griekse en Turkse deel van Cyprus elkaar zouden ontmoeten om verder te praten over vrede, is afgelast. Volgens de Grieks-Cypriotische president Nicos Anastasiades is er “geen vruchtbare grond” voor een ontmoeting, meldt persbureau Reuters.

De afzegging komt op een opvallend moment. Op 15 mei brachten Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci een verklaring naar buiten waarin ze lieten weten dat er sprake was van toenadering en dat er na een jaar van gesprekken gemeld kon worden dat er wellicht voor het eind van 2016 sprake kon zijn van een verenigd Cyprus. Op 1 januari brachten ze al een gezamenlijke nieuwjaarsboodschap naar buiten, bedoeld voor alle Cyprioten.

Etentje

De afzegging van de afspraak heeft alles te maken te hebben met een rel rond een uitnodiging voor een diner in Turkije deze week. President Anastasiades bezocht Istanbul in het kader van de World Humanitarian Summit, de grootste hulptop ooit.

Hij werd uitgenodigd voor een officieel diner met de Turkse president Erdogan, samen met veel andere regeringsleiders. Nadat bleek dat ook Mustafa Akinci werd uitgenodigd, wilde Anastasiades daar niet meer naartoe.

Volgens het staatspersbureau van Cyprus zei Anastasiades in een telefoongesprek met de VN-afgezant voor Cyprus die hem over het voornemen informeerde: “Fijne dag verder, ik kom niet.” Ook zegde Anastasiades een ontmoeting af met de speciale VN-gezant Espen Barth Eide die voor donderdag gepland stond. Met de afzeggingen zou Anastasiades willen aangeven dat alleen hij op internationaal niveau de officiële Cypriotische vertegenwoordiger is.

Erkenning

De regering van het Grieks-Cypriotische gedeelte met als hoofdstad Nicosia, is de enige die door de EU officieel wordt erkend. In 1974 pleegde het Griekse kolonelsregime een coup om het eiland bij Griekenland te voegen, terwijl er van oudsher gemeenschappen van Griekse en Turkse komaf op het eiland wonen.

Turkije viel toen het noordelijk deel binnen. In 1983 werd daar de Turkse Republiek Noord-Cyprus uitgeroepen. Die wordt alleen door Turkije erkend.