‘Olympisch kampioen hoogspringen positief’

De Russische Anna Tsjitsjerova liep volgens haar coach tegen de lamp door een hertest van oude stalen.

De Russische Anna Tsjitsjerova bij een atletiekevenement in Brussel in 2013.
De Russische Anna Tsjitsjerova bij een atletiekevenement in Brussel in 2013. Foto Geert Vanden Wijngaert/ AP

De Russissche Olympisch kampioen hoogspringen 2012 Anna Tsjitsjerova is alsnog positief bevonden op dopinggebruik bij de Spelen van 2008 in Beijing. Dat heeft haar coach Jevgeni Zagoroelko verklaard tegenover het Russische staatspersbureau TASS. Het is niet bekend welke vorm van doping de atlete zou hebben gebruikt.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vorige week dat 31 atleten met terugwerkende kracht alsnog op het gebruik van verboden middelen zijn betrapt. De stalen uit 2008 en 2012 van sporters van wie het “waarschijnlijk is dat ze ook op de Spelen in Rio zullen uitkomen” werden met verfijndere tests nogmaals nagekeken. Tsjitsjerova zou één van de atleten zijn die daarbij tegen de lamp liepen.

Volgens de coach ontving Tsjitsjerova drie dagen geleden “een bericht dat een hertest van haar dopingstaal van bij de Olympische Spelen in Beijing tot een positief resultaat” heeft geleid. Zagoroelko stelt dat de zaak nog in ontwikkeling is en er nog geen definitief uitsluitsel is over mogelijke gevolgen. Het IOC heeft het nieuws niet bevestigd.

Tsjitsjerova won in 2008 brons bij de Spelen, achter de eeuwige rivalen Tia Hellebaut en Blanka Vlasic. In 2012 stond de Russische twee treden hoger op het podium.

“Veertien Russen op lijst betrapten”

Eerder op de dag berichtte TASS op basis van een bron binnen het Russische Olympisch Comité al dat onder de 31 alsnog betrapte atleten veertien Russen zouden zijn. Het IOC heeft om juridische redenen geen namen bekendgemaakt van de sporters die positief hebben getest. In juni komt er een contra-expertise wanneer de b-stalen worden hertest in Australië.

Rusland ligt al maanden onder vuur vanwege verschillende dopingzaken. Zo werd het Russische antidopinglab en de atletiekbond voorlopig geschorst door de atletiekfederatie IAAF vanwege wijdverbreid dopingverbruik binnen de Russische sportwereld. Onlangs klaptehet voormalig hoofd van het Russische antidopinglab tegenover The New York Times uit de school over de manier waarop de Russen tijdens de Winterspelen in 2014 in eigen land positieve dopingstalen zouden hebben vervangen door schone monsters.

Het IAAF neemt de komende weken een besluit over het voortzetten van de schorsing van de Russische atletiekbond. Als deze niet tijdig wordt opgeheven, mogen atleten uit dat land niet naar Rio.