...nu het ‘kalifaat’ terrein verliest

Het Iraakse leger is begonnen om een van de laatste grote IS-bolwerken te heroveren.

Een shi’itischemilitiestrijder trekt op met het Iraakse leger om de stad Fallujah te heroveren op IS.

Na maanden voorbereiding is een offensief om de Iraakse stad Fallujah te heroveren op IS maandag begonnen. „Het uur voor de bevrijding van Fallujah is aangebroken”, verklaarde premier Abadi. Tienduizenden militairen, politieagenten, shi’itische militieleden en sunnitische strijders hebben de stad, 65 kilometer ten westen van Bagdad, omsingeld.

Het leger heeft de naar schatting 60.000 à 90.000 burgers in Fallujah opgeroepen te vluchten. IS weerhoudt mensen er echter van te vertrekken. Het leger roept inwoners die niet weg kunnen op om een witte vlag te hijsen op hun huis. De VN waarschuwen dat hongersnood dreigt doordat het leger de stad afgrendelt.

Fallujah was in 2014 de eerste grote Iraakse stad die in handen viel van IS. Later veroverde de groep ook grote delen van het noorden en westen van het land. Het afgelopen jaar hebben het leger en milities IS echter flink teruggedrongen met hulp van Amerikaanse bombardementen. Als het leger Fallujah herovert, is Mosul de enige grote Iraakse stad die IS nog in handen heeft. De groep controleert nog wel grote delen van Noordoost-Syrië.

Sinds Fallujah in handen viel van IS is de stad onophoudelijk beschoten en gebombardeerd, met veel doden en verwoesting tot gevolg. Sommige waarnemers denken dat het verzet van IS hierdoor is verzwakt. Anderen zeggen dat de groep zich grondig heeft voorbereid op de aanval door bommen en boobytraps te plaatsen en tunnels aan te leggen om beschietingen te kunnen doorstaan. Daarbij zouden veel IS-strijders in Fallujah sunnieten uit de stad zelf zijn. In het giftige sektarische klimaat vechten ze om hun familie te beschermen tegen de veelal shi’itische regeringtroepen.