Noodtoestand in delen Peru om kwikvervuiling

De verontreiniging is het gevolg van illegale goudwinning; een bekend probleem voor de Peruaanse regering.

Een ontbost gebied in het Amazonewoud in Madre de Dios. De blauwe stipjes zijn tenten van illegale goudzoekers. Foto: AP Photo

De regering van Peru heeft voor de komende 60 dagen de noodtoestand uitgeroepen in een groot stuk jungle, vanwege een hoge concentratie kwik in de grond en in het drinkwater. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om elf districten in Madre de Dios, onderdeel van het Amazonegebied aan de grens met Brazilië en Bolivia. De kwikvervuiling is volgens de regering het gevolg van illegale goudwinning.

In het betreffende gebied voerden onderzoekers van de Universiteit van Stanford metingen uit, waarbij ze hoge concentraties kwik in mensen, vissen en drinkwater vonden. Volgens onderminister van Gezondheid Percy Minaya zijn er rond de 50.000 mensen blootgesteld aan een te hoge concentratie van het zware metaal.

Met name de inheemse Harakmbut-stam is zwaar getroffen. Bij sommige mensen werd tot wel zes maal de toegestane hoeveelheid kwik in het bloed aangetroffen. De regering wil met ziekenhuisboten proberen de getroffen bevolking te bereiken.

Twitter avatar GsaguaOrg GSAGUA Declaran el Estado de Emergencia en de Madre de Dios, por contaminación con mercurio https://t.co/IHTAPE1EvC https://t.co/6MN1Hu9WfV

Peru is de grootste goud-exporteur van Latijns-Amerika en illegale goudwinning is er een bekend probleem. Doordat de goudprijs hoog blijft, hebben maatregelen tegen de illegale goudzoekers weinig effect.

De laatste decennia zijn er duizenden goudzoekers afgekomen op de goudrijke Madre de Dios. Door hun toedoen is naar schatting al zo’n 40.000 hectare aan oerwoud verdwenen en is de loop van hele rivieren veranderd. Ook zou zou 15 procent van de goudopbrengst in Peru illegaal worden gedolven en uitgevoerd.

De regio Madre de Dios, waar nu de noodtoestand geldt.

    • Sjoerd Klumpenaar