Monsanto wijst eerste bod Bayer af

Het eerste bod lag meer dan eenderde hoger dan de beurswaarde van Monsanto. Het is nog maar de vraag of Bayer met een beter bod komt.

Foto Markus Schreiber/AP

Het Amerikaanse Monsanto wijst het eerste overnamebod van het Duitse chemieconcern Bayer, ter waarde van 55 miljard euro, af. Het bedrijf zegt wel nog open te staan voor verdere onderhandelingen.

In een statement schrijft de raad van commissarissen van Monsanto, dat producent is van landbouwchemicaliƫn en zaadveredelingstechnieken:

“We vinden het bod van Bayer unaniem niet compleet en financieel onvoldoende, maar we staan open voor verdere constructieve discussies om te kijken of een transactie in het belang van Monsanto’s aandeelhouders mogelijk is.”

Lees meer over de overnameplannen: Bayer begint groot avontuur met bod op Monsanto

Aandeelhouders zijn ontevreden

De afwijzing is opmerkelijk te noemen omdat het bedrag van 55 miljard euro meer dan eerderde hoger is dan de beurswaarde van Monsanto op de dag voordat geruchten over de overname uitlekten.

Ook is het maar de vraag of Bayer bereid is om met een hoger bod te komen. Aandeelhouders van het Duitse bedrijf zijn niet blij met de plannen. Zij vragen zich af hoe Bayer de overname gaat financieren en of de strategie van het bedrijf niet uit balans wordt gebracht. Bovendien is er een PR-risico, aangezien Monsanto een van de meest gehate bedrijven ter wereld is.

Bayer wil wereldwijd leider worden in landbouw. Het fusiebedrijf, mocht de overname van Monsanto doorgaan, moet een omzet krijgen van bijna 55 miljard euro per jaar. Monsanto had vorig jaar zelf vijandelijke overnameplannen. Toen werd een bod van 47 miljard euro op de Zwitserse zadenproducent Syngenta afgewezen.