Mensen met hoge schuld krijgen half jaar ‘adempauze’

In die periode ontvangen ze geen brieven van deurwaarders, telefoontjes van schuldeisers of aanmaningen van de Belastingdienst.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Mensen met hoge schulden krijgen maximaal zes maanden de tijd om grip te krijgen op hun financiële situatie. In die periode ontvangen ze geen brieven van deurwaarders, telefoontjes van schuldeisers of aanmaningen van de Belastingdienst. Daarover hebben staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) en minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) afspraken gemaakt.

Op dit moment kan een schuldenaar via de gemeente al vragen om een ‘adempauze’, waarin een plan wordt gemaakt voor het afbetalen van de schulden. De gemeentelijke schuldhulpverlening overlegt daar dan over met schuldeisers. De gemeente kan die partijen echter niet dwingen mee te werken. Dus als één schuldeiser weigert, mislukt het plan.

Tijdens pauze alvast sparen

Het kabinet wil om die reden nu dat álle schuldeisers in de toekomst aan zo’n pauze moeten meewerken, zo melden Klijnsma en Van der Steur dinsdag. De bewindslieden hebben daarover al overlegd met de vier grote steden en de organisaties voor schuldhulpverleners (NVVK), gerechtsdeurwaarders (KBvG) en gemeenten (VNG).

Het kabinet neemt deze stap onder druk van de Tweede Kamer en vooral van ChristenUnie en CDA, die samen een wetsvoorstel hebben ingediend om de adempauze voor mensen met schulden af te dwingen. Al sinds 2011 staat de mogelijkheid van zo’n rustpauze in de wet, maar de maatregel is nooit van kracht geworden. Uit eerdere debatten in de Tweede Kamer bleek dat vooral coalitiepartij VVD er weinig van moest hebben.

Om zo’n ‘breed moratorium’ te kunnen instellen heeft de gemeente echter wel toestemming nodig van de rechter. Tijdens de pauze zet de gemeente vervolgens al het geld opzij dat de schuldenaar niet per se nodig heeft. Dat bedrag wordt nadien gebruikt om alvast een deel van de schulden af te lossen.