‘Een luxehotel is goedkoper dan huren in Londen’

nrc.checkt Dit twitterde de nieuwe burgemeester van Londen in de recente verkiezingscampagne.

Foto istock

De aanleiding

Wonen in Londen is inmiddels zo duur geworden dat je net zo goed ergens in Europa in een chique hotel kunt gaan zitten. Dat beeld wilde Labour-politicus Sadiq Khan kiezers inprenten tijdens de verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap van Londen. Khan, sinds 9 mei burgemeester, twitterde op 3 mei: „Het is goedkoper te wonen in een 4-sterren-luxehotel in het grootste deel van Europa dan te huren in Londen.” Klopt zijn prijsvergelijking?

Waar is het op gebaseerd?

In de Britse media noemde Khan cijfers om zijn uitspraak te onderbouwen. De gemiddelde huur voor een vrije sectorwoning in Londen bedraagt 1.676 Britse pond per maand (2.147 euro), stelt Khan. Hij baseert zich op de meest recente cijfers van de Valuation Office Agency (VOA), het agentschap dat de prijzen van onroerend goed en huren registreert. Het gaat over de regio Londen, ook bekend als ‘Greater London’, het gebied van ongeveer 40 kilometer breed dat onder Khans burgemeesterschap valt. 1.676 pond per maand komt neer op 55 pond per dag (op basis van een gemiddelde van 30,5 dagen per maand in schrikkeljaar 2016). En, zo vonden medewerkers van Khan, voor 55 pond per nacht of minder kun je aardige hotels boeken in Europa: het hotel Assenzio in Praag, het Mercure Hotel Grand in Warschau, of het Nordic Hotel Domicil in Berlijn. Het gaat om de kamerprijzen van 5 mei.

En, klopt het?

Eerst de huurprijzen van woningen in Londen. De huur van 55 pond per dag die Khan noemt, is een gemiddelde voor alle woningtypen in de vrije sector, inclusief vrijstaande huizen. Maar je kunt in Londen goedkoper huren – en dan hoef je niet in een bezemhok te wonen. De gemiddelde vrije sector-huurprijs van een driekamerwoning ligt al iets lager: omgerekend 53 pond per dag, zo blijkt uit dezelfde VOA-cijfers. Tweekamerwoningen (42 pond per dag), studio’s (31 pond) en kamers (19 pond) zijn nog goedkoper. Sociale huur ligt gemiddeld op 15 pond per dag.

Khan noemt dus een nogal hoge huurprijs. Hij vergelijkt woningen van drie kamers of meer met hotelkamers. Wij nemen in plaats daarvan de gemiddelde prijzen van een tweekamerwoning (42 pond per dag) en die van een studio (31 pond). Kun je voor die prijzen in Europa een luxehotel met vier sterren huren?

Hotelkamerprijzen fluctueren sterk, per seizoen en per dag. Stel, je wilt wonen in een van de door Khan genoemde hotels, het Assenzio in Praag. Wie daar nu een tweepersoonskamer boekt voor de hele maand juli (hoogseizoen) betaalt 45 pond per nacht op Booking.com. Dat is dus iets duurder dan een gemiddelde Londense tweekamerwoning, maar in januari 2017 (laagseizoen) is de prijs in Praag veel lager: 27 pond per nacht. Goedkoper dus zelfs dan een Londense studio.

Daarmee is niet gezegd dat je „in het grootste deel van Europa” (zoals Khan zegt) altijd zo voordelig in 4-sterrenhotels kunt wonen. Uit de Hotel Price Index van de site Hotels.com, met daarin de hotelkamerprijzen in 18 Europese hoofdsteden, blijkt dat kamers in 4-sterrenhotels in 2015 gemiddeld tussen de 54 pond per nacht (Riga) en 129 pond (Parijs) kostten.

Conclusie

Je kunt in Londen een stuk goedkoper wonen dan voor de door Khan genoemde gemiddelde prijs van 55 pond per dag. Een tweekamerflat huur je gemiddeld voor 42 pond per dag, een studio voor 31 pond. Je kunt in Europa 4-sterrenhotels vinden die – meestal in het laagseizoen – kamerprijzen aanbieden die daaronder liggen. Maar over het algemeen liggen de hotelkamerprijzen in dit segment hoger. Daarom beoordelen we de stelling als grotendeels onwaar.

In een eerdere versie stond in de conclusie abusievelijk 55 euro per dag, dit moet zijn: 55 pond per dag.