Lonely Planet: Texel in top tien Europese bestemmingen

De gids prijst de ongerepte duinen, de witte stranden en de vele festivals in de zomer.

Vakantiegangers op Texel
Vakantiegangers op Texel Foto Robin Utrecht / ANP

Texel mag zich opmaken voor hordes toeristen die allemaal met dezelfde reisgids in de hand onontdekte plekken willen ontdekken. Het Waddeneiland staat negende op een lijst van Europese bestemmingen die je in 2016 gezien moet hebben volgens de Lonely Planet.

De reisgids prijst de natuur op Texel:

“Het eiland heeft nog ongerepte duinlandschappen, net als natuurreservaten, glorieuze verlaten witte stranden en naaldbossen.”

Doe het nu Europa!

De beste periode om Texel te bezoeken is de zomer, meent de Lonely Planet, vanwege de vele festivals die dan plaatsvinden, waaronder de Ronde om Texel in juni. Dat is de grootste catamaranrace ter wereld.

De bestemming is relatief populair bij Nederlanders en Duitsers - per jaar komen er zo’n 800.000 toeristen - maar de Lonely Planet denkt dat de verlaten stranden binnen no time vol kunnen liggen, nu Texel in de lijst voorkomt: “Get there before the rest of Europe catches on.”

Op nummer één staat het zuidelijke Griekse schiereiland de Peloponnesos, waar onder meer historische steden uit de Oudheid zoals Olympia te bezoeken zijn. Ook raadt de gids het Deense Aarhus aan: “Step aside, Copenhagen.” De top drie wordt afgemaakt met het niet echt onontdekte Venetië, dat vooral wordt aangeraden omdat het Venetiaanse getto in 2016 vijfhonderd jaar oud is.

Rotterdam: nummer vijf

Met Texel mag Nederland zich wederom verheugen met een uitverkiezing door de bekendste reisgids ter wereld. Vorig jaar nam de Lonely Planet Rotterdam op in de mondiale top tien van beste steden om in 2016 te bezoeken. Over hoe die uitverkiezing tot stand komt zei communicatiemanager Rebecca Law van de reisgids vorig jaar in NRC:

“We vragen ieder jaar aan onze schrijvers bestemmingen te nomineren, gebaseerd op trends en aankomende evenementen. Redacteuren maken dan een shortlist. Hierna selecteren onze experts, onder wie medeoprichter Tony Wheeler, de uiteindelijke tien steden.”