Kruijswijk op rozen na weer een tweede plek

Aanval op aanval sloeg hij af. In de sprint moest hij alleen de Spanjaard Valverde voor zich laten.

Steven Kruijswijk ontkurkt in de roze trui de champagne nadat hij in de 16e etappe van de Giro zijn leiding in het klassement heeft verstevigd. Foto Luca Zennaro/AP

Steven Kruijswijk blijft maar pieken in de Giro d’Italia. Daags na zijn successen tijdens de vorige twee etappes liet de Nederlander opnieuw zien de beste bergop te zijn en liep hij uit op zijn naaste belagers. Ondanks talloze aanvallen van zijn concurrenten bleef hij soeverein overeind en eindigde weer als tweede.

De etappezege ging naar de Spanjaard Valverde, die de sprint van de Nederlander won en daardoor luttele seconden tijdwinst pakte dankzij bonificatieseconden. De Italiaan Nibali en de Colombiaan Chavez waren de grote verliezers van de dag. Nibali raakte op de laatste klim achterop en verloor meer dan anderhalve minuut. Chavez, eerder al op achterstand gereden, verloor veertig seconden.

Kruijswijk heeft nu een riante voorsprong van exact drie minuten op de nummer twee Chavez. Daarachter volgt Valverde op 3.23, Nibali is afgezakt naar plek vier en moet nog 4.43 minuten goedmaken op de kopman van Lotto-Jumbo. Na afloop zei hij volgens ANP een dubbel gevoel te hebben:

“Ik wilde de ploeg een zege schenken, maar werd tweede. Valverde is moeilijk te kloppen in de sprint, maar uiteindelijk moet ik tevreden zijn. Het is een goede uitgangspositie [die ik nu heb, red.]. Ik moest de hele dag voorin meedoen en dat is gelukt. Ik ben blij.”

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Kruijswijk blaast de tegenstand weg in de stand #Giro https://t.co/gYg1I1ywDV

Chavez achterop

Kruijswijk begon de eerste dag van de laatste week op weg naar een mogelijk historische overwinning met twee knechten, Keizer en Battaglin, onderaan de eerste beklimming van de dag. Nadat Nibali en Valverde beurtelings demarreerden was het echter aan de Nederlander zelf om erachteraan te gaan. Een groot probleem bleek dat niet te zijn; keer op keer wist hij de aanvallers terug te pakken. Sterker nog: de Colombiaan Chavez, tweede in het klassement, werd zelfs op zo’n 40 seconden gereden.

Twitter avatar giroditalia Giro d’Italia Stage 16 / Tappa 16
🚴 Bressanone/Brixen - Andalo ☀ 132 km
⏰ Start / Partenza: 13.35
#⃣ #giro https://t.co/nmJy7Ej6JQ

Met een kopgroep van tien renners, waaronder alle favorieten behalve Chavez, begon Kruijswijk aan de afdaling. Daarin deed Nibali opnieuw verwoede pogingen om weg te komen. De enige winst die hij wist te pakken bleek slechts een bonificatieseconde te zijn in een tussensprint. Valverde pakte er zelfs twee. Achter hen deden Chavez en zijn ploeg Orica-Greenedge er alles aan om de verloren tijd terug te pakken, maar dankzij een moordend tempo van de kopgroep kwamen zij maar niet dichterbij.

Twitter avatar sporza_koers Sporza Wielrennen Kruijswijk geeft Valverde een zetje: “Ronddraaien Alejandro” #Giro https://t.co/1mwQ9wAK8h

Nibali faalt

Eenmaal aangekomen bij de laatste beklimming van de rit leek het verschil met Chavez toch enigszins terug te lopen. De Colombiaan kon Kruijswijk op een gegeven moment zelfs zien, totdat Valverde besloot ervandoor te gaan. Kruijswijk leek in eerste instantie de enige te zijn die meekon, later sloot de Rus Zakarin zich nog aan. Grote verliezer van de Spaanse demarrage werd Nibali, die lijdzaam moest toezien hoe het verschil tussen hem en de Nederlandse roze truidrager langzamerhand weer toenam.

De drie koplopers reden onbedreigd op de finish af. Achter hen haalde Chavez Nibali in en ging meteen over de Italiaan heen. Bij de finish draaide het uit op een sprint tussen Kruijswijk en Valverde, die de laatste wist te winnen. De Spanjaard vierde de etappezege uitbundig, alsof hij zich al heeft neergelegd bij het feit dat ritwinst het maximaal haalbare is deze ronde.

Morgen sprinten

Morgen staat een vlakke etappe op het programma, die na een paar heuvels zou moeten uitmonden in een sprint. Kruijswijk kan zich daarna gaan opmaken voor de drie voorlaatste etappes, waarin Chavez, Nibali en Valverde zullen vechten voor hun laatste kans. Dat begint op donderdag, als er aan het eind van de etappe een venijnig klimmetje zit. De twee dagen erna volgen loodzware bergetappes. Mocht Kruijswijk dat allemaal goed doorstaan, dan kan hij zondag tijdens de laatste, vlakke etappe al een feestje vieren.