Kiki Bertens stunt in eerste ronde Roland Garros

De tennisster was in drie sets te sterk voor de als derde geplaatste Angelique Kerber.

Kiki Bertens in haar wedstrijd tegen Angelique Kerber op Roland Garros. Michel Euler/AP

Tennisster Kiki Bertens heeft dinsdag in de eerste ronde van Roland Garros voor een daverende verrassing gezorgd door de als derde geplaatste Angelique Kerber te verslaan. De Duitse winnares van de Australian Open van dit jaar werd op het Parijse gravel in drie sets verslagen: 6-2, 3-6 en 6-3.

Twitter avatar johnvanlottum John van Lottum KIKI BERTENS boekt grootste overwinning uit haar carrière op Roland Garros!! Nog geen jaar geleden werd ze weggeveegd door Kvitova! Mega!!!

De zege van Bertens is een sensatie, de grootste verrassing in het vrouwentoernooi tot nu toe. Kerber is de nummer drie van de wereld en won begin dit jaar haar eerste grandslamtitel, de Australian Open. Bertens geldt internationaal als een modale speelster, ze is de nummer 58 van de wereld.

Lees ook ons portret van de Wateringse: Bertens leed, maar schreeuwde niet om hulp

Sterk begin

De Wateringse begon ijzersterk aan de wedstrijd op het Court Philippe Chatrier, de hoofdbaan van het Grand Slamtoernooi. Ze wist deze binnen een half uur binnen te slepen, onder meer door Kerber tweemaal te breken. Bertens startte vervolgens goed in de tweede set, maar leverde in de vijfde game door een paar fouten haar service in. De Nederlandse wist nog wel terug te breken, maar zag op eigen opslag de volgende game opnieuw naar de Duitse gaan. Die kort vervolgens naar een 6-3 setwinst uitlopen.

Bertens maakte op het centrecourt van Roland Garros indruk met haar mokerslagen en sterke verdedigende spel. In de derde set snelde Bertens binnen korte tijd naar een 3-0 voorsprong, waarna Kerber een korte pauze aanvroeg voor een blessurebehandeling aan de schouder. Bertens bleef echter scherp en pakte haar eigen games, hoewel ze wel nog drie breakpunten moest wegwerken. Op 5-3 serveerde de Nederlanse de wedstrijd professioneel uit. Het derde matchpoint was raak.

Bloedvorm

Bertens boekte door de zege op Kerber een van de grootste overwinningen uit haar loopbaan. Ze komt in de tweede ronde uit tegen de winnaar van de partij tussen de Française Alizé Lim (WTA-156) en de Italiaanse Camila Giorgi (WTA-44). Zij komen later dinsdag in actie.

De Nederlandse tennisster verkeert momenteel in bloedvorm. Afgelopen zaterdag won ze in het Duitse Neurenberg haar tweede WTA-titel door in de finale de Colombiaanse Mariana Duque-Mariño te verslaan. Eerder dit jaar loodste ze hoogstpersoonlijk Nederland naar de halve finales van de Fed Cup, waarin maar nipt werd verloren van Frankrijk (2-3).

Azarenka uitgeschakeld

Kerber was niet de enige wereldtopper die dinsdag sneuvelde in de eerste ronde op Roland Garros: ook de als vijfde geplaatste Viktoria Azarenka moest de strijd staken. De Wit-Russische gaf in de derde set geblesseerd op tegen de Italiaanse Krin Knapp. Na het moeten afstaan van de eerste set met 6-3 wist Azarenka er na een tiebreak in het tweede bedrijf nog een derde set uit te slepen. Dat was opmerkelijk want de speelster werd langere tijd behandeld vanwege een knieblessure.

De kwetsuur brak haar in de derde set alsnog op. Ze kon haar knieën nauwelijks buigen waardoor serveren en rennen moeizaam ging. Daardoor keek ze al snel tegen een 4-0 achterstand aan, waarna Azarenka besloot dat het genoeg was geweest.