In beeld

JSF spotten op de Spottersbult in Marsum

Vliegtuigspotters van over de hele wereld waren naar de Spottersbult in Marsum gekomen om voor het eerst een JSF F-35 te zien. In gezelschap van minister Hennis en luchtmachtcommandant Schnitger landden maandagavond de eerste twee toestellen in Nederland. Omwonenden kijken juist met argusogen naar de komst van de vliegtuigen. Er heerst angst over hoeveel geluid de JSF produceert.
Minister van Defensie Hennis-Plasschaert kijkt vanuit een vliegtuig naar de aankomst van de twee JSF F-35 gevechtstoestellen.
ANP / Robin van Lonkhuijsen
Zo’n 4.000 mensen zijn maandagavond afgekomen op de eerste landing van de nieuwe straaljager JSF in Nederland.
ANP / Siese Veenstra
Maandagavond rond 21:15 uur en 21:30 uur zijn de eerste Joint Strike Fighters (JSF) op Nederlandse bodem geland.
ANP / Siese Veenstra
Het keukentrapje is het verlengstuk van de vliegtuigspotter. Op de Spottersbult in Marsum staan er tientallen opgesteld, van drie tot wel zeven treden. Mannen in windjacks torenen hoog uit boven andere mannen in windjacks.
ANP / Siese Veenstra
De JSF wordt ook wel de F-35 Lightning II genoemd en is de geavanceerde opvolger van de F-16-straaljager, die sinds 1979 in gebruik is. Nederland wil met de F-35’s luchtgevechten uitvoeren, gronddoelen aanvallen en inlichtingen verzamelen. Het is het eerste stealth-toestel van Nederland. Door stealth-eigenschappen is het vliegtuig lastig te detecteren.
ANP / Siese Veenstra
Na decennia debat zal de aanschaf zal niet meer worden teruggedraaid, maar helemaal ten einde is de discussie nog niet. Nu gaat het over decibellen. Hoeveel lawaai mag zo’n gevechtsvliegtuig maken?
ANP / Siese Veenstra
Je hebt twee soorten vliegtuigspotters: ‘nummertjesspotters’ en ‘beeldspotters’. De eerste groep zijn verzamelaars. „Het gaat hun om het serienummer. Ze willen elk toestel gewoon een keer gezien hebben.” De tweede categorie wil de mooiste foto’s maken.
ANP / Siese Veenstra
Na een acht uur durende vlucht van de Verenigde Staten naar Nederland - de viegtuigen werden elke twee uur bijgetankt - zijn de F-001 en F-002 veilig geland op Vliegbasis Leeuwarden.
ANP / Vincent Jannink
De toestellen voeren deze week testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel.
ANP / Vincent Jannink
De JSF-piloot kan nu dingen zien die hij anders nooit zag. vertelt Michel Rein van Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. „Dat komt door infraroodsensoren en een speciale helm, waarmee de piloot kan waarnemen wat zich 360 graden rondom het toestel afspeelt.” Er zijn vier Nederlandse piloten die in het toestel kunnen vliegen.
ANP / Vincent Jannink
Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) en luchtmachtcommandant Alexander Schnitger heetten de piloten na hun landing welkom.
ANP / Robin van Lonkhuijsen