IS ontketent een stadsguerrilla...

IS pleegde maandag grote aanslagen in regeringsgezinde en relatief rustige kuststeden.

Syrische militairen nemen de schade op na de golf IS-aanslagen in de havenstad Tartus, gisterochtend. Foto Sana/Reuters en Rwa Faisal/AP

Bij een serie gecoördineerde bom- en zelfmoordaanslagen in de Syrische kuststeden Tartus en Jableh zijn meer dan 140 mensen om het leven gekomen en 200 gewond geraakt. Dat hebben lokale activisten gemeld. Het geweld is ongebruikelijk voor deze regio, het machtsbolwerk van het Syrische regime, waar Rusland legerbases heeft.

De aanslagen zijn opgeëist door de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Een bron binnen de groep zei tegen persbureau Amaq dat „bijeenkomsten van alawieten” doelwit waren, een verwijzing naar de islamitische sekte waartoe president Assad behoort en die sterk vertegenwoordigd is in de Syrische kustregio.

Tartus en Jableh werden getroffen door zeker vijf zelfmoordaanslagen en twee autobommen, onder meer bij een tankstation, een ziekenhuis, een busstation, een woonwijk en een overheidskantoor. De steden bleven sinds het begin van de oorlog, vijf jaar geleden, gevrijwaard van geweld.

In Tartus en Jableh wonen duizenden veelal sunnitische ontheemden die gevlucht zijn voor het geweld in andere delen van Syrië. De aanslagen leidden onmiddellijk tot wraakacties van familieleden van de slachtoffers tegen schuilplaatsen van ontheemden. Bij Tartus werd het opvangkamp Al-Karnak in brand gestoken.

Nu IS de afgelopen maanden in het defensief is gedrongen in Syrië en Irak en steeds meer terrein moet prijsgeven, valt de groep terug op het plegen van aanslagen. Eerder dit jaar vielen ook al tientallen doden in de Syrische hoofdstad Damascus en in Homs. En de afgelopen weken was de Iraakse hoofdstad Bagdad doelwit van zware aanslagen, waarbij meer dan tweehonderd doden vielen. Het laat zien dat IS nog lang niet verslagen is. De groep is meester in het voeren van een stadsguerrilla en een ondergrondse terreurcampagne, zoals Al-Qaeda in Irak (de voorloper van IS) liet zien tijdens de Amerikaanse invasie van Irak en de jaren daarna.