Inval Franse justitie bij Google in Parijs

De Amerikaanse techgigant zou mogelijk op grote schaal belasting hebben ontdoken.

Journalisten wachten buiten het kantoor van Google in Parijs. Foto Mathieu Alexandre / AFP

In het kantoor van Google in Parijs is sinds dinsdagochtend vroeg een inval van de Franse justitie aan de gang. Persbureau Reuters meldt dat de Franse openbaar aanklager de inval heeft bevestigd.

Twitter avatar ReutersBiz Reuters Business BREAKING: French prosecutor confirms raid on Google’s Paris HQ as part of probe into tax evasion, money laundering https://t.co/BiJ0qpBA7C

De Franse krant Le Parisien zegt dat er zo’n honderd agenten deelnemen aan de inval.

Volgens persbureau AFP gaat het om een vooronderzoek naar mogelijke belastingfraude van Google. De techgigant zou 1,6 miljard euro aan belasting terug moeten betalen in Frankrijk, meldt AFP. Dat bedrag is niet bevestigd door het ministerie.

Grote bedrijven als Google komen regelmatig onder vuur voor belastingontduiking. Het Europese hoofdkantoor van Google is in Ierland. In 2011 zijn er al invallen gedaan bij Google vanwege het hanteren van interne verrekenprijzen bij overmakingen van Frankrijk naar het filiaal in Ierland. In een verklaring zegt de Franse openbaar aanklager:

“Dit onderzoek is erop gericht om te achterhalen of Google Ireland Ltd. zich permanent gevestigd heeft in Frankrijk en of het bedrijf, door sommige activiteiten op Franse bodem niet te melden, zich schuldig heeft gemaakt aan het niet voldoen aan alle fiscale verplichtingen.”

In het Verenigd Koninkrijk werd Google dit jaar aangeslagen voor 166 miljoen euro aan achterstallige belasting. Dat bedrag ging echter over een periode van tien jaar.