Economie

Hulk Hogan kreeg steun vanuit Silicon Valley in strijd tegen roddelsite

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Worstelaar Hulk Hogan blijkt een onverwachte bondgenoot in de ring te hebben in zijn strijd tegen roddelsite Gawker. Peter Thiel betaalde volgens Forbes de kosten voor de rechtszaak. Volgens Gawker-oprichter Nick Denton wilde de Pay Pal-investeerder en Trump-aanhanger in alle stilte terugslaan uit wraak voor vervelende berichtgeving over zijn persoon.

Denton noemde Thiel niet bij naam. Maar tegenover The New York Times zei hij dinsdag:

“My own personal hunch is that it’s linked to Silicon Valley, but that’s nothing really more than a hunch. If you’re a billionaire and you don’t like the coverage of you, and you don’t particularly want to embroil yourself any further in a public scandal, it’s a pretty smart, rational thing to fund other legal cases.”

Thiels woordvoerder wilde tegenover Forbes niet reageren. Volgens het blad geeft de onthulling een nieuwe dimensie aan de rechtszaak tegen Gawker. Hogan, ofwel Terry Bollea, kreeg een schadevergoeding van meer dan 140 miljoen dollar toegewezen die door Gawker betaald moet worden. De roddelsite plaatste een fragment van een uitgelekte seksvideo waarin de Amerikaanse bekendheid seks heeft met de vrouw van een vriend en racistische taal uitslaat. Dat laatste zorgde voor het einde van zijn worstelcarrière.

De zaak tegen Gawker wordt beschouwd als een belangrijke zaak voor de vrijheid van meningsuiting. Het feit dat een miljardair hierin heimelijk een vete zou proberen uit te vechten geeft een nieuwe - maar geheel legale - draai aan de zaak. De homoseksuele Thiel zou mogelijk nog altijd boos zijn vanwege pogingen van de op Silicon Valley gerichte Gawker-site om hem uit de kast te jagen.

Uber gaat in zee met Toyota

De strijd tussen de marktverstorende taxidiensten werd vannacht nog interessanter, schrijft Techcrunch. Uber bevestigde tegenover de techsite dat het investeert in Toyota en een autolease-overeenkomst heeft getekend.

“Toyota is a global leader in the automotive industry and Toyota vehicles are among the most popular cars on the Uber platform worldwide. We are proud to partner with Toyota in a variety of ways, including the expansion of our vehicle financing program.”

Hoewel Uber weinig wilde loslaten over de details van de samenwerking, lijkt Toyota interesse te hebben in hoe de taxidienst de toekomst van vervoer kan veranderen. De grote tragedie van autofabrikanten is natuurlijk dat zij zelf niet diensten als Lyft en Uber bedacht hebben en nu min of meer achter de feiten aanlopen. Volgens Techcrunch wil Toyota deze gemiste kans alsnog pakken met de samenwerking met Uber. Voor de taxidienst betekent dit een investering in fysieke infrastructuur voor het ontwikkelen en het gebruik van zelfrijdende auto’s. Toyota spendeerde vorig jaar een miljard dollar in het opzetten van het Toyota Research Institute, een onderzoekscentrum voor robotica en kunstmatige intelligentie.

De samenwerking tussen Uber en Toyota is verre van uniek. Eerder dit jaar investeerde GM een half miljard in concurrent Lyft en sloot Volkswagen gisteren een overeenkomst ter waarde van 300 miljoen dollar met de New Yorkse taxidienst Gett.

Donoren wegen af: to Trump or not to Trump?

Krijgt Donald Trump nu wel of niet de grote Republikeinse donoren achter zich om zijn campagne voor het Witte Huis te financieren? Volgens The Wall Street Journal mag de populistische vastgoedmagnaat sinds gisteren grote namen tot zijn bondgenoten rekenen. Onder andere Woody Johnson, New York Jets-eigenaar en voormalig financiële voorzitter van de Jeb Bush campagne, miljardair Diane Hendricks en Mel Sembler, de vastgoed ontwikkelaar uit Florida, maken deel uit van partijcomité Trump Victory dat geld voor The Donald en de Republikeinse partij gaat inzamelen.

Maar net zoals de partijeenheid van de Republikeinen is de steun voor Trump onder donoren op zijn zachts gezegd problematisch. Volgens een onthullend onderzoek van The New York Times zijn veel gulle gevers in tegenstelling tot voorgaande verkiezingen niet bereid hun portemonnee te trekken voor de presidentsverkiezingen (hier een overzicht met namen en rugnummers). Zij vertrouwen de ad rem zakenman niet of zijn gekant tegen zijn protectionistische standpunten. Zelfs de almachtige Koch Brothers - de meest beruchte geldschieters van de Republikeinse Partij - lijken zich af te keren van de politiek door Trump, meldt Vox.

Dat Trump grote donoren weet te strikken in zijn Trump Victory-comité is een kleine overwinning. Het laat zien dat er eenheid is, zij het moeizaam, tussen hem en de partijelite. Ook al blijven andere donoren weg, het geeft Trump een platform om geld in te zamelen waar mogelijk. Want ondanks zijn beloften zijn eigen campagne te financieren, verwacht de anti-establishmentkandidaat geld van het establishment.